Чого чекають і чи чекають взагалі чогось українці від асоціації з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого чекають і чи чекають взагалі чогось українці від асоціації з ЄС

4229
У попередніх двох матеріалах ми проаналізували, коротко згадали про хроніки “торгової війни” Росії та України, а також спробували розібратися, які перспективи, на думку різних сторін, будуть у України від асоціації з Європейським Союзом.
Позиції офіційних осіб при владі, а також всіляких економічних і політичних експертів – це одне. Зовсім інше – знати думку народу, який влада в якусь сторону збирається вести за собою.
Пропонуємо Вам ознайомитися з найцікавішими коментарями читачів FINANCE.UA до матеріалів про асоціацію України з ЄС, до заяв різних сторін про перспективи України. Орфографія і пунктуація коментарів збережені.
iceef – Росію треба розглядати через деяку призму. Там живуть такі самі люди як у нас. І пробелеми у них схожі. У них така сама корумпована і олігархічна влада. І свої проблеми ця влада вирішує переведенням соціальних проблем в політичні. Наприклад те безмежне розкрадання бюджентних коштів так прибутків державних підприємств прикривається акцентуванням уваги населення на чомусь іншому. То Україна пагана. Потім Молдова не така. Литва вже чимось невгодила та і врешті решт навіть дружні білоруси вже не такі і друзі. І тут не варто звинувачувати росіян в їх тупості. Тикати їм, що вони не бачать правди, хоча вона ось на поверхні. У них немає шансів поглянути на речі з іншого боку. Щодня з усіх можливих інформаційних ресурів їм вливають в уха одне і те саме. І це діє.
Йаник – Україні треба робити вибір інакше залишиться як Північна Корея чи Куба. Питання в іншому, якщо Україна підписує асоціацію з ЄС – то які проблеми? Росія ж дуже активно співпрацює з ЄС, особливо з Німеччиною. І російські чиновники воліють свої ж*** возити на Мерседесах, а не на Ладі Гранта. Так чим поганий ЄС. Тут просто манія величі, бо росіян не послухалися і не спитали.
Ol_Alex – Взагалі, не бачу, в чому проблема. Україні вигідно сидіти на 2-х стільцях, що вона весь час успішно і робила. Ще до Кучми склалася така практика. І в цьому інтерес України. І вона цей інтерес особливо не приховує. Інтерес Росії – щоб Україна була в орбіті її економічного співтовариства. І Росія цього не приховує. Тобто всеі підійшло до конкретного вибору. Стільки років вдавалося уникнути цього вибору – і от він настав і не відкрутитися. Далі вже сидіти на 2-х стільцях не вийде. Інше питання – чи стане жити краще? Багато хто тут, мислячи якось однобоко, кажуть-що стане. Ось мовляв, подивіться на Європу – живе добре. І чомусь упускають саму малість. Нас приймають не ЄС, а тільки в члени асоційовані. А в ЄС-не відомо, коли. Може бути і ніколи. Або через 30 років.
pogutarim30 – Я пролетів в 1991р, коли проголосував про вихід України зі складу СССР. Думав нарешті то Росія звільниться від головного нахлібника Украіни. Може в Росії у зв’язку з цим життя буде краще, але живучи в Україні також думав, що може бути в Україна буде добре. Все таки, дуже потужна економіка, невелика країна – всім вистачить з лихвою. Але не тут то було! Україна виявилася самою злодійською країною з країн СНД. Тут ні про що не думають, крім як що Україна сама Російська країна, що від неї відбулося майже все людство на Землі. Відносно цього добре попрацювали “справжні” українці з-за бугра і місцеві націоналісти. В результаті всю країну розікрали за 22 роки. Нічего путнього в країні не зробили, але продовжували жити на халяву за рахунок Росії, поливаючи її брудом. Подивимось, що вийде з ЄС, якщо пролетимо – одна надія на Росію!
gk09 – Пограємо в гру “вигідно-невигідно”.
1. ЄС
а) Вигідно: приєднатися до суспільства 21 століття;
б) Невигідно: треба вчитися, працювати і взагалі напружуватися.
2. МС
а) Вигідно: не треба вчитися, багато працювати і взагалі напружуватися,
б) Невигідно: бути Папуа-Новою Гвінеєю в Європі.
SMOKE – вже скільки років топчемось, а ніхто нас в ЄС приймати не поспішає. Кажуть – “ви там підлатайте, демократію побудуйте, в судах порядок наведіть, корупцію знизьте, а потім-ласкаво просимо”. Росія – “пофіг шо у вас, ідіть до нас – у нас така ж відстала країна третього світу з шаленою корупцією і безладдям… А ні, ще відмінність – у нас диктатор при владі і ми сміливо деградуємо день у день.” Відчуйте різницю, як то кажуть – в ЄС прагнемо – не приймають, поки не наведемо у себе лад, до Росії не хочемо самі – але тягнуть силоміць, ще й ультиматуми ставлять з іншими не дружити. Імхо, у випадку Росії помітна зацікавленість в Україні, у разі ЄС – хочуть взаємовигідно співпрацювати, а не прийняти до себе чергову країну-якір, яка буде гальмувати розвиток.
ak-alexey – 1. Піти від Рашки або від ЄС (кому що цікавіше) не вийде. По-перше ми територіально поруч. По-друге – світ глобалізується і національні економіки можуть досить конкурентно працювати виключно в економічних блоках. У цьому плані потрібні не політичні гасла (як виявилося), а простий калькулятор (або Ексель для більш просунутих експертів).
2. Реакція Росії має своє економічне виправдання. Т.к. якщо до нас товари з ЄС хлинуть без мит, а в Росії мита на такі товари існують, а з боку України до Росії більш сприятливі умови ввезення – Україна перетвориться на країну-транзитера товарів з ЄС до Росії за заниженими мит. Будемо просто перепаковувати продукцію з ЄС в упаковку вітчизняного виробника і відправляти в Рорссію як свою власну продукцію. Росія шукає ефективні методи протидії такому.
blacktech – Звичайно слабо віриться, що нинішня влада йде на правильні кроки. Але якщо підписання відбудеться, то це буде позитивна сторінка в історії. А Путін боїться просто, що Україна покаже тій же Білорусі приклад… як в принципі нам зараз показують Прибалтійські країни і Грузія.
kappkann – населенням України і асоціація, і МС сприймається в першу чергу як політичний союз, про економіку мало хто замислюється. І в цьому провина якраз економістів, які звичайно, великі вчені, але крім як сказати “я то розумію, а ви куди лізете” нічого не можуть. За них говорять політикани і роблять це набагато краще і ефективніше, ніж економісти.
Gadya_Petrovich – За Росію прикро. І ваще, я особисто не визначився куди йти. Так от, поки так, я думаю і вирішую, мені заважати не можна. А ВИ вирішили куди йти? Я прошу чіткі аргументи хто за Євро, а хто за Росію і чому?
Я поки схильний за Росію, якщо вибирати (гармата біля скроні), звичайно за Росію без Путіна і ведмедів. А Ви? Мені от цікаво, хто готовий до європейської інтеграції? Чому ми не будуємо власний шлях без формальностей і визначень? ЧОМУ МИ ПОВИННІ ВИБИРАТИ? Чим ми гірші за інших?
Як видно з коментарів, звичайні українці часто самі до кінця не розуміють, що їм потрібно, і чи варто їх куди-небудь “тягнути”. Нерідко спрацьовує усім відомий принцип: “Моя хата з краю”. Мовляв, куди вирішить влада рухатися, туди й підемо. Підняти документи про асоціацію з ЄС чи якісь правила роботи Митного союзу – цим стурбовані одиниці. І навіть їхні самотні спроби урезонити інших, вказавши на явні мінуси або плюси будь-якого з шляхів, поки не чутні в загальному гулі голосів.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас