Словацький газовий покер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Словацький газовий покер

Енергетика
2547
У “війну за Україну”, яку на геополітичному фронті відчайдушно веде Росія, мимоволі виявилася втягнутою Словаччина. Братиславі не позаздриш: з одного боку тисне Москва, з іншого – Брюссель.
Україна за підтримки Єврокомісії вже рік марно домагається доступу до словацького газопроводу, аби отримувати газ з європейських спотових ринків як альтернативу російському. Як заявляв у червні український прем’єр-міністр Микола Азаров, газ німецької RWE Supply & Trading обходиться на 130 доларів дешевше за російський. Утім, досі Україна отримує з Заходу – через Польщу, Угорщину і Румунію – менше п’яти відсотків імпортного газу, решту – з Росії. Домовленість про постачання палива через Словаччину змогла би збільшити західні поставки у десятки разів. “З використанням наявних технічних можливостей словацького газогону реверсні поставки газу до України могли би сягнути 30 мільярдів кубометрів газу на рік”, – повідомили Deutsche Welle у компанії RWE Supply & Trading, з якою у “Нафтогазу України” діє рамкова угода на постачання газу. З початку нинішнього року німецька компанія поставила до України лише близько одного мільярда кубометрів палива. Через брак транспортних потужностей.
Братислава між двох вогнів
Словаччина зацікавлена у реверсному використанні частини своїх газотранспортних потужностей, зазначив у розмові з Deutsche Welle експерт Словацької асоціації міжнародної політики Александр Дулеба. “Потужність газотранспортної системи Словаччини становить близько 120 мільярдів кубометрів. Однак обсяги постачань російського газу до Західної Європи постійно знижуються, і цього року становитимуть близько 50 мільярдів кубометрів. Отже, є величезні невикористані потужності, які можна було би використати для постачання газу із Заходу до України”, – каже Дулеба.
Саме 50 мільярдів кубометрів на рік зарезервовано “Газпромом” до 2020 року за принципом “транспортуй або плати”, до 2028 року цей обсяг скоротиться на чверть. Словацький експерт прогнозує, що фактичні обсяги транспортування російського газу і надалі скорочуватимуться і “Газпрому” доведеться платити за транзит більше, ніж транспортуватиметься насправді.
Чому ж Братислава не йде назустріч Києву і не розпочне нарешті поставки із Заходу на Схід? У Міністерстві економіки Словаччини, яке володіє контрольним пакетом акцій словацького оператора газотранспортних мереж Eustream, на запит Deutsche Welle не відповіли. Натомість в Eustream DW запевнили, що готові хоч завтра розпочати поставки до України. Але… “тести показали, що український партнер на даний момент не має технічних даних, необхідних для комерційного обліку транспортування газу і початку реверсних постачань”, – повідомив речник Eustream. Йдеться про технічну інформацію, яка на європейському ринку використовується для обліку газових потоків. Саме це є формальною причиною, через яку Eustream, блокуючий пакет акцій якого належить “Газпрому”, відмовляється підписувати угоду з “Укртрансгазом”.
Політичні мотиви?
Україна лише експериментує з реверсними поставками, й іноді виникають формальні перешкоди, кажуть українські фахівці. Утім, з Польщею і Угорщиною їх вдається долати. А от зі Словаччиною, яка має найбільший потенціал реверсу, – ні. Голова правління “Нафтогазу України” Вадим Чупрун переконаний, що на заваді реалізації словацького газового маршруту стоять виключно політичні перешкоди. За словами Чупруна, всі технічні нюанси можуть бути вирішені пізніше. А за згоди сторін вже зараз можна реалізувати віртуальний реверс, “шляхом свопового заміщення газу”. Це означає, що відповідні обсяги російського газу можуть просто залишатися в Україні. А в Словаччині ці обсяги компенсуватиме “Газпрому” європейський партнер України – німецька компанія RWE.
Проте реалізувати цю схему наразі неможливо лише через те, що в технічній угоді між “Укртрансгазом” та словацьким Eustream відсутня норма про облік подібних операцій. “Для початку постачань Eustream має мужньо вирішити лише цю одну-єдину, зовсім не технічну, проблему”, – сказав Чупрун DW.
Словаччина – не Польща…
Те, що вдалося без зайвої бюрократії вирішити з Варшавою, яка є головним лобістом інтересів України в ЄС, з Братиславою ніяк не зрушить з мертвої точки. “На жаль, якщо подивитись на останні 20 років, наші країни ніколи не були здатні досягнути такого рівня стратегічної співпраці, щоби працювати пліч-о-пліч одна з одною по відношенню до Росії”, – констатує Дулеба. Не допоміг Києву поки і тиск Брюсселя на Словаччину. Єврокомісія вимагає від словацького уряду дотримання європейського законодавства про вільний доступ до газотранспортних мереж.
Німецький експерт з питань енергетичної безпеки Йонас Ґрец вважає, що словацький уряд тягне час, бо не хоче псувати відносин з “Газпромом”, з яким у Братислави діє вигідний транзитний контракт. “Ситуація ускладнюється тим, що словаки ведуть переговори про зниження ціни на російський газ”, – зауважив Ґрец у розмові з DW. На думку німецького експерта, рано чи пізно Словаччина таки піде на реверс газу. Адже це удвічі вигідно для країни: додаткові транзитні контракти, а також можливість купувати дешевший газ на спотових ринках Європи.
Українські та міжнародні фахівці сходяться на думці, що питання реверсу через Словаччину вдасться остаточно вирішити за підтримки Брюсселя наприкінці року. Якщо буде підписано Угоду про асоціацію.
Євген Тейзе, Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас