МВФ закликав Євросоюз збирати на "чорний день" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ закликав Євросоюз збирати на "чорний день"

Світ
1076
Міжнародний валютний фонд закликає країни єврозони створити центральне бюджетне відомство.
Створення такого відомства, на думку експертів фонду, допоможе єврозоні в майбутньому справлятися з економічними кризами, що зачіпають лише окремі частини регіону.
Ця ідея, ймовірно, зіткнеться з опором Німеччини та низки інших європейських країн, які не бажають прив’язувати свої баланси до балансів слабших периферійних держав єврозони.
Аналогічні пропозиції, висловлені минулого року представниками Євросоюзу, викликали різко негативну реакцію найбільш кредитоспроможних країн валютного блоку.
Однак у МВФ відзначають, що створення центрального бюджетного відомства не повинно означати, що сильні країни будуть платити за боргами слабких у випадку кризи в майбутньому.
“Поділ бюджетних ризиків означає, що країни, де циклічні умови краще в даний момент, надають підтримку тим, хто зіткнувся з труднощами. Це не означає, що одна і та ж країна завжди надає допомогу або отримує її”, – говорять експерти МВФ.
МВФ пропонує державам єврозони, зокрема, створити фонд “на чорний день”, з якого могли б виділятися кошти на допомогу країнам, що зіткнулися з економічними проблемами.
За оцінками МВФ, щорічні відрахування до такого фонду, еквівалентні 1,5-2,5% ВВП єврозони, були б достатні для забезпечення такої ж підтримки, яку уряд Німеччини надає своїм регіонам.
Інший варіант, пропонований МВФ, – створення загального фонду страхування на випадок безробіття, з якого виплачувалися б допомоги з безробіття в державах, які зіткнулися з економічним спадом і зростанням безробіття.
“Створення повністю загального бюджету на рівні єврозони допомогло б розділити ризики, як за рахунок зменшення вкладу до єдиного бюджету країни, яка відчуває проблеми, так і за рахунок витрат”, – зазначають у МВФ.
Експерти фонду відзначають, що ці рекомендації могли б бути застосовані у разі майбутніх криз. При цьому вони закликають єврозону негайно створити централізований фонд, кошти якого спрямовувалися б на вирішення проблем європейських банків.
Цей фонд міг би використовуватися для надання тимчасової допомоги проблемному банку перш, ніж буде запущений єдиний механізм роботи з проблемними банками, відзначають в МВФ.
Євросоюз має свій власний бюджет, однак він дуже слабкий і працює у відповідності з особливими правилами, які не дозволяють використовувати його для підтримки окремих країн у разі кризи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас