Асоціація з ЄС полегшить життя експортерам та імпортерам, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація з ЄС полегшить життя експортерам та імпортерам, - експерти

Казна та Політика
823
Реалізація податкових та митних реформ, які передбачені в т.ч. в Угоді про асоціацію з ЄС, дозволить збільшити обсяг інвестицій в українську економіку.
Таку думку висловив співголова комітету з питань митної політики Американської торговельної палати в Україні, керівник практики регулювання та міжнародної торгівлі компанії EY Ігор Даньков.
«Очевидні вигоди від залучення інвестицій в реальний сектор української економіки можна буде оцінити вже через три-чотири роки після набрання Угодою чинності», – прогнозує фахівець.
Експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Світлана Галька зазначає, що в разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС, Міндоходів отримає можливість домогтися визнання в Європі статусу уповноважених економічних операторів, які отримають вітчизняні суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності згідно з нормами чинного Митного кодексу. Тобто відповідні підприємства зможуть в полегшеному режимі розмитнювати товари не тільки в Україні, а й країнах Євросоюзу.
Також фахівець звернула увагу, що в Угоді прописано налагодження обміну податковою і митною інформацією між українськими та європейськими держорганами. «Більшість країн зацікавлена в такому обміні, але може бути різним бажання відкривати і надавати доступ до певних баз даних», – підкреслює Галька.
Завідувач сектором грошово-фінансової стратегії відділу економічної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован додає, що саме висока якість співпраці між податковими відомствами європейських країн є причиною того, що в ЄС найнижча частка тіньової економіки в порівнянні з іншими регіонами та країнами світу.
«Вступ України до цієї системи значно зменшить транснаціональні тіньові операції, а запозичення досвіду дозволить більш ефективно боротися з негативними явищами тіньової економіки всередині країни», – переконаний експерт.
При цьому менеджер митної групи «PwC Україна», співголова митного комітету Європейської бізнес-асоціації Денис Шендрик відзначає важливість забезпечення прозорого застосування законодавства. «Проблема митного законодавства України не в його недосконалості (хоча треба визнати, що певні норми вимагають технічного доопрацювання), а в практиці його застосування або незастосування», – констатує експерт.
У свою чергу керуючий партнер PSP Audit Дмитро Сушко вказує на те, що прийняття закону про трансферне ціноутворення (в рамках реалізації якого в т.ч. повинен здійснюватися обмін інформацією з фіскальними службами інших країн, – ред.) саме по собі підвищило шанси на підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом.
Нагадаємо, що одним з пріоритетних напрямків реалізації п’ятирічної стратегії розвитку Міндоходів було визначено розвиток міжнародної торгівлі, якісна імплементація норм Митного кодексу і стандартів Всесвітньої митної організації, підвищення ефективності процедур митного контролю, розвиток митної інфраструктури.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас