Український ринок звикає до електромобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок звикає до електромобілів

Особисті фінанси
7904
Екологічні та економні, автомобілі без двигуна внутрішнього згоряння стають все більш популярними. Сьогодні в Україні можливо купити практично будь-який електромобіль з вироблених у світі.
Хоча українці неохоче відмовляються від бензину, попит на цю екзотичну техніку зростає. Одна з головних причин – відчутна економія на паливі та обслуговуванні.
Чисто і дешево
Поки в Україні електромобілі цінують передусім за економічність. Найбільш «ощадливі» споживають в середньому 10 кВт на 100 км шляху. Враховуючи, що 1 кВт електрики коштує у Києві 36 коп., то проїзд на відстань в 100 км обійдеться в 3,60 грн, на місяць – близько 130 грн.
«Зарядка батарей залежить від потужності двигуна і становить 38 грн на 100 км», – зазначає власник компанії «Екоіст» Антон Ржевський.
Експерт звертає увагу, що електромобіль не потребує обслуговування двигуна і паливної системи, що не потребує заміни масла і фільтрів, свічок запалювання, клапанів. Витрати можуть бути тільки на ремонт ходової. Це дає економію ще в 1000-3000 грн залежно від марки автомобіля.
Перевагами електромобіля будуть також його простота і надійність в експлуатації.
«Періодичного огляду вимагає лише ходова частина (вона така ж, як у звичайному автомобілі з ДВЗ), силовий агрегат, акумулятори та навісне обладнання вимагають лише спостереження і періодичних контрольних замірів. Вартість таких послуг в рази менше, ніж у звичайних автомобілів. Тому обслуговуватися електромобілі можуть на будь-якій СТО», – запевняє засновник компанії «БІО Автомотив» Арсеній Абдураїмов.
До достоїнств електрокара варто віднести і те, що його власник позбавлений від ризику купити неякісне паливо і масло. «Один комплект акумуляторів коштує $ 8 тис., але сучасних літієвих акумуляторів вистачить на 12-16 років, або на мільйон кілометрів», – говорить керівник напряму електромобілів на заводі «Титан» Олександр Туз.
В умовах України заряджати електромотор можна від звичайної розетки в 220 Вт. Повна зарядка займе 6-8 годин. У Києві є кілька спеціальних зарядних колонок для електромобілів, на яких «процедура» займає всього 20-30 хвилин. За словами менеджера «КВК-Електро» Оксани Терещенко, власники кількох мереж бензозаправок вже зацікавилися установкою зарядних колонок для електромобілів.
Тихіше їдеш
Електромобілі можуть розганятися до 140-160 км/год, але при такій швидкості батареї швидко сідають, попереджають експерти. Оптимальна швидкість для їзди на електрокарі – 40-70 км/год, тоді акумулятора вистачить на весь день. Городянам сподобається, що електромобіль пристосований для їзди в пробках і тягнучках: при ривках і гальмуванні заряд відновлюється.
Одного заряду вистачає в середньому на 100-140 км (для дешевих китайських авто цей показник знижується до 80 км, а модні новинки проїжджають по 360 км). У місті цього вистачає, а за ніч акумулятор чудово заряджається в гаражі.
При поїздці по Україні почнуться складнощі з тим, що доведеться просити дозволу зарядити авто в придорожніх кафе чи на заправках і чекати 6-8 годин до повної зарядки. У гори і ліс на електромобілі краще не їхати однозначно.
На вулицях міста
Перший електромобіль ще в 2008 р. до Києва привіз Олександр Туз. Це був перший у світі серійний електромобіль Tropica. Білий кабріолет з написом «Їздимо на електриці» був і залишається унікальним для нашої країни, адже в світі лише дев’ять таких електрокарів.
«Електромобіль – це краса інженерна. З технічної точки зору він витонченіше, простіше, ніж машина з двигуном внутрішнього згоряння, – говорить Олександр Туз. – Почав їздити і зрозумів, що електрокар перспективніший, практичніший. Вже на 5-6 добу користування розумієш, що їдеш майже безкоштовно, безшумно, безпечно – в електромобілі практично нічому ламатися. Кузов зроблений з легких металів, стійких до корозії».
Вулицями Києва та Донецька їздять десять Mitsubishi i-MiEV, що належать компанії ДТЕК. Це скоріше популяризація ідеї, адже компанія планує створити мережу заправок для електромобілів.
З новин автолюбителі знають про шалену популярність у США автомобілів Tesla Model S. Цього року американці купують новий седан краще, ніж відомі Mercedes S-Class, BMW 7 Series і Audi A8. Правда, і вартість на батьківщині нижче, ніж у закордонних конкурентів – близько $ 70 тис. В Україні ж ціна злітає до $ 155 тис.
У Києві немає жодного Tesla Model S, а компанія вже почала приймати замовлення на новий кросовер Tesla Model X, здатний розганятися до 96 км/год за 4,4 секунди – швидше, ніж Porsche 911. Очікується, що в продаж електрокар надійде в 2014 р., але в Україні вже приймають замовлення (по $ 149 тис.).
Фахівці Tesla допомогли японцям створити електричний кросовер Toyota RAV4 EV, який нещодавно вийшов на ринок. У США модель коштує від $ 50 тис. Так, справжній брендовий електромобіль не дешевий, але є альтернативне рішення.
Економія плюс імідж
Захопившись електромобілями, Олександр Туз створив на базі київського заводу «Титан» виробництво, де будь-які автомобілі переробляють під електротягу. «У нас є домовленості з компаніями Audi, Jaguar, Ferrari. Ми завозимо кузови і комплектуючі, збираємо авто і встановлюємо електродвигун.
За рахунок того, що не ставиться ДВЗ, коробка передач, зчеплення, електромобіль виходить набагато дешевше, ніж відповідна за характеристиками звичайна машина», – розповідає Олександр. Всі зроблені авто мають дозволи та експертизи Держстандарту та НДЦ БД. Популярністю користуються електромобілі в кузовах MINI Cooper S по € 33 000, Audi TT за € 36 000, Jaguar XKR за € 43 000.
«Не важливо, новий автомобіль або старий. Якщо старий красивий колекційний автомобіль не на ходу, ставимо електромотор і акумулятори – і катайтеся з задоволенням, – говорить фахівець. Наприклад, «Ягуар» 1962 р. – це стильно».
На заводі беруться виготовити під замовлення електромобіль будь-якої придуманої замовником форми. Задоволення їздити на унікальному авто своєї мрії обійдеться в суму від € 66 тис.
Найдешевшими у світі електромобілями є китайські та індійські. В Україні офіційно представлені гонконгські електрокари BIO Automotive, що коштують від 128 тис. грн. Є авторизовані СТО, де проводять гарантійне та постгарантійне обслуговування, діагностику, заміну акумулятора. Електромобілі пройшли відповідні випробування і сертифіковані на території України.
Антон Ржевський з «Екоіст» з досвіду оцінює: «Китайські електромобілі BIO Automotive, Selena дуже непогані і дешевші від інших за рахунок недорогих батарей. Їхня середня швидкість – 100 км/год, вони здатні проїхати до 150 км без підзарядки. Рекомендую їздити на них повільно, близько 50 км/год – це збільшить пробіг до 250-280 км».
Всі сучасні моделі, навіть найбільш недорогі, мають підігрів акумуляторів і нормально переносять нашу зиму, каже експерт. Він звертає увагу, що при -20°C будь-яка машина заводиться гірше, у електромобіля при низьких температурах пробіг знижується на 20% через необхідність витрачати енергію на обігрів.
У компанії «Екоіст» також пропонують переобладнання автомобілів з ДВЗ. Антон Ржевський говорить, ця послуга найбільш затребувана. Мінімальна ціна переобладнання – $ 7 тис. Електромобілем може стати будь-яке авто, але є сенс витрачати гроші на машини з хорошою ходовою, зазначає фахівець.
Перспективи ринку
Основні покупці електромобілів – представники дрібного бізнесу, жителі великих міст і передмість, які купують економічну машину для пересування виключно по місту.
«Електромобіль в Україні сьогодні – це модний гаджет, дозволити який може собі не кожен, – констатує Олександр Туз. У світі ринок електромобілів розвивається там, де держава дбає про екологію. У Франції за купівлю електромобіля дають компенсацію $ 7,5 тис., у Данії – до € 60 тис!
Попит на електромобілі в Україні потроху зростає. Антон Ржевський говорить, що за останній рік ринок виріс на 30-40%. Арсеній Абдураїмов впевнений, що перспективи у цієї техніки багатообіцяючі. Вони обумовлені дорожнечею нафтопродуктів, катастрофічною екологічною ситуацією, і, звичайно ж, ставленням до електромобілів підростаючого покоління, яке позитивно сприймає нові ідеї.
Тетяна Жавжарова
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас