Бонд загрожує Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бонд загрожує Україні

Кредит&Депозит
1855
Падіння ціни українських облігацій набуває загрозливих масштабів, прибутковість 10-річних паперів у вівторок виявилася вище 10%. При такій ціні запозичень, попереджають експерти, країні незабаром може знадобитися допомога Міжнародного валютного фонду, який не поспішає кредитувати Київ, який ще з 2011 року не виконав поставлені умови.
Українські папери втрачають популярність на борговому ринку. Прибутковість державних облігацій терміном на десять років підскочила напередодні з 9,64% до 10,5% (дані Tradeweb). У квітні їх прибутковість становила 7,5%. Ціна кредитно-дефолтних свопів (інструмент, що використовується для страховки від дефолту за боргами) підскочила до максимуму з січня 2010 року.
Це наслідок зниження кредитного рейтингу держави агентством Moody’s. 20 вересня, минулої п’ятниці, Україну понизили ще на один щабель – Саа1, що на сім ступенів нижче рівня, що відокремлює інвестиційний рейтинг від так званого сміттєвого, і означає дуже високий ризик дефолту. Серед причин зниження Moody’s назвало погіршення відносин з Росією.
Підписання Україною та Євросоюзом угоди про асоціацію в середньостроковій перспективі буде позитивно відбиватися на економіці та політиці України, відзначило агентство, але в короткостроковій перспективі можливі економічні санкції Росії, на яку припадає 25% українського експорту, переважують переваги, надані інтеграцією з ЄС.
Економіка України змушена боротися відразу з декількома проблемами – великим дефіцитом бюджету (близько 5% ВВП), зростаючим торговим дефіцитом, невеликими валютними резервами, які продовжують зменшуватися ($ 19,7 млрд на кінець серпня, скоротилися за рік на 30%), і наближенням виплат за боргами, на які знадобляться ЗВР. До кінця 2014 року Київ повинен виплатити $ 10,8 млрд. Особливо хвилюють західних аналітиків постачання російського газу, імпорт якого повинен вирости з настанням опалювального сезону.
«Всіх резервів України вистачить, тільки щоб оплатити імпорт за пару місяців», – підрахували у виданні The Wall Street Journal.
«З країн, що розвиваються Україна опинилася в найгіршому стані», – коментує фондовий керуючий у Aberdeen Asset Management Віктор Сабо (цитата по WSJ). За його словами, рух котирувань бондів тільки почав із запізненням відігравати погіршення макроекономічних показників. «Україні буде дуже важко отримати доступ до іноземних боргових ринків», – вважає Сабо.
Економіст, що спеціалізується на ринках в UniCredit, Деніел Верназза, слова якого наводить агентство Bloomberg, вважає, що за допомогою Україна звернеться найпізніше в середині 2014 року. Він вважає найбільш вірогідним сценарій, за яким Україна підписує угоду з ЄС, а потім просить допомоги у МВФ. Вступ до митного союзу з Росією, за його словами, також не виключений і Україна хотіла б приєднатися до обох організацій, але, «як виявилося, це взаємовиключні речі».
Попередня програма кредитування МВФ для України на $ 15 млрд була заморожена навесні 2011 року через те, що країна відмовилася виконати умови фонду. МВФ вимагав від України підняти ціни на газ для населення, збалансувати державний бюджет і відпустити курс гривні. Україна розраховувала отримати схвалення ще на одну кредитну лінію в $ 15 млрд восени 2013 року. Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив у понеділок, що сподівається на зміну позиції фонду. «Ми не можемо перекладати тягар невиправдано високих цін на газ на населення, – сказав він в інтерв’ю телеканалу «Росія 24».
Якщо не вийде домовитися з МВФ, посидимо без кредитів. Світ у нас немаленький, значить, займемо в інших місцях. Світ клином тут не зійшовся».
Ще до зниження рейтингу минулого тижня Україна домовилася з російським Sberbank CIB про отримання кредиту, правда, на набагато меншу суму – $ 750 млн, – який для багатьох аналітиків став сюрпризом. «Цей кредит для того, щоб Україна не впала в економічну катастрофу, – пояснив пізніше радник Володимира Путіна з питань регіональної економічної інтеграції Сергій Глазьєв. – Ми рятуємо від дефолту».
«Зниження рейтингу стало сигналом для всіх, – констатує стратег Citigroup Луїс Коста (цитата по Bloomberg). – Загалом ми розглядаємо сценарій, за яким залежність України від російських фінансових потоків тільки зростає, а також йде невелике кредитування із зовнішніх ринків».
Катерина Меремінськая
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас