Війна на благо? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна на благо?

6396
Учора для тих українців, які підтримують європейський вектор розвитку країни з’явилася радісна новина: Європейський союз прийняв рішення про обсяг тимчасового застосування угоди про асоціацію з Україною до її офіційної ратифікації. Про це заявив позафракційний народний депутат Петро Порошенко. По суті таке рішення означає, що угода про вільну торгівлю (ЗВТ) до ратифікації буде застосована більш ніж на 90%, і угода про асоціацію буде працювати більш ніж на 50%.
Мабуть, справа до того і йшла: Європа, як би нам не хотілося вірити в її виключно безкорисливі наміри, розуміє, що потрібно якомога швидше висмикнути Україну із зони впливу Росії. Тим більше, що Росія, розуміючи, що втрачає Україну, у своїх діях і заявах доходить до абсурду.
Росія вийшла на стежку війни: хроніки
Свій активний наступ на Україну Російська федерація почала ще в 2007 і 2009 роках. Те, що сталося тоді, називали “газовою війною”. Підсумком цієї війни стало усвідомлення Європою своєї газової залежності від Росії. Як варіант подолання залежності з’явилися плани з будівництва нових терміналів і газопроводів, які б пов’язали континентальну Європу з газовими родовищами в Норвегії, Північній Африці та Середній Азії (Nabucco) в обхід Росії.
У 2012 почалося те, що зараз називають “торговельною війною”: Росспоживнагляд, відповідальний серед іншого за якість ввезеної в РФ продукції, висловив претензії до якості сирів українських виробників. Ввезення сиру з України до Росії було кілька місяців заборонене. Наприкінці липня цього року з’явилися нові претензії, до кондитерської фабрики “Рошен”. Як заявив тоді керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко, повернення кондитерської продукції компанії “Рошен” на російський ринок може серйозно затягнутися, на кілька років мінімум.
Далі-більше. 14 серпня цього року Федерація роботодавців України заявила, що Митна служба Росії включила до переліку “ризикових” всіх без винятку українських імпортерів, що фактично на невизначений час заблокувало поставки товарів з України. 18 серпня радник Президента Росії Сергій Глазьєв заявив, що ускладнення митного оформлення вантажів на російсько-українському кордоні є разовою акцією, але в разі підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом митне адміністрування може бути посилено. Останні новини говорять про те, що все-таки роботу на митниці вдалося відновити, і українські товари пропускають в колишньому режимі. Зокрема, про це заявив Урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами-учасниками СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об’єднаннями Валерій Мунтіян.
Вам же гірше
Якщо оцінювати ситуацію тверезо, то неозброєним оком видно фактичну зовнішньополітичну істерію Росії. Так, днями російський телеканал Россія1 показав ролик “Евтаназія по-українськи” за участю Дмитра Кисельова, який описує “повний крах” для України у разі співпраці з Євросоюзом. РФ у цьому ролику – добрий сусід, який безкорисливо допомагає нашій країні. Територію нашої країни “засіють ріпаком, а багатий чорнозем повезуть у вагонах до Європи, як це робили німці під час війни”. Загалом, дипломатичними заявами тут не пахне, як не принюхуйся.
Все той же Сергій Глазьєв, який так активно почав передрікати Україні біду, днями заявив, що кредит у 750 мільйонів доларів, який Москва надала Києву, врятує Україну від економічної кризи. А “економічна криза” – це, на думку РФ, дефолт. На думку Глазьєва, Україні для виходу на сталий економічний розвиток необхідний позитивний платіжний баланс, Росія це і пропонує зробити. І обіцяє манну небесну – постачання газу за внутрішніми цінами Митного союзу – 160 доларів за 1 тисячу кубів, в три рази дешевше, ніж зараз отримує Україна. Але в такі обіцянки віриться насилу. Адже Білорусь, яка перебуває в МС, отримала за кілька тижнів “приємний бонус” – плюс 10 доларів до нинішньої вартості за тисячу кубометрів газу.
На думку директора соцслужби “Український барометр” Віктора Небоженка, Росія лякає Україну дефолтом, тому що після підписання асоціації з Європою, Росія залишиться один на один з середньоазійськими економіками, і тільки союз з Україною міг би витягнути її з важкої кризи, якщо навіть не дефолту . “Нам подають, що Україна вмирає, а Росія піднімається – добре як їжа для пропагандистських каналів російського телебачення. Але це не реальність. Ми, дійсно, у важкому становищі, але Росія нічого не зробила за десять років, щоб нормалізувати відносини з Україною, а, навпаки, йшла викачка грошей з України. А тепер газ ми будемо отримувати через Європу, і ціна буде трохи менше, і Європа буде займатися нашим дефолтом”.
Політолог Сергій Таран в ефірі телеканалу ТВі висловив думку, що в Росії зникли ресурси, якими можна тиснути на Україну. “Основним ресурсом, яким Росія завжди тиснула на будь-яке керівництво України, був газ. Інших ресурсів не було. Але все, що можна було отримати з цього ресурсу, витягли. І ми бачимо, що в Росії не так багато важелів впливу на Україну. Тому треба пережити цей час, зробити остаточний геополітичний вибір і розуміти, що в Росії немає ніяких ресурсів, можливостей натиснути на Україну”.
Європа також вирішила не залишатися осторонь від таких дій Росії. Так, вчора Комітет з питань закордонних справ Європарламенту підтримав проект запиту до Єврокомісії щодо заходів у відповідь на тиск Росії на країни “Східного партнерства”. “Своїми діями стосовно країн “Східного партнерства” Росія ставить під питання політику Східного сусідства ЄС, яку ми повинні захищати, підтримуючи в той же час повне суверенне право наших партнерів обирати асоціацію з ЄС”, – написано в запиті.
Крім іншого депутати висловилися на підтримку введення проти Росії обмежувальних заходів на імпорт російських товарів, аналогічних заходам Росії проти країн “Східного партнерства” (це стосується не тільки України, а й, наприклад, недавньої заборони на ввезення в РФ молдавських вин і “молочки” з Литви), а також введення візових обмежень проти громадян Росії, аналогічних рішенням Росії щодо країн “Східного партнерства” (наприклад, обмеження на в’їзд до Росії робітників з Молдови).
Один у полі не воїн?
Зараз Росія все більше схожа на головну героїню мультфільму “Баба Яга проти!”. Хоча їй би саме час не сувати носа в чужі справи, а займатися внутрішніми проблемами. Так, згідно з останніми даними, державний зовнішній борг Росії, включаючи зобов’язання колишнього СРСР, прийняті на себе РФ, склав 49,5 млрд доларів. Заборгованість перед офіційними кредиторами – членами Паризького клубу, що не є предметом реструктуризації – склала 229,7 млн доларів, заборгованість перед кредиторами – не членами Паризького клубу склала 1,061 млрд доларів, заборгованість перед колишніми країнами СЕВ – 950 млн доларів, заборгованість по зовнішніх облігаційних позиках – 34,273 млрд доларів. Ще один дуже тривожний сигнал для РФ – триваюча сланцева революція в Європі, і підготовка до видобутку сланцевого газу в Туреччині. Це все більше “пересушує” річку традиційних газодоларів, які щедро сипалися в її скарбницю протягом останнього десятиліття. Через це вже почалися серйозні проблеми з соціальною частиною її бюджету – зокрема, на 2014 рік заморожені підвищення ЗП для чиновників і військових. Неймовірне за своїм обсягом розкрадання бюджетних грошей під час підготовки Олімпіади в Сочі, на яку було витрачено величезну кількість коштів, теж стало відчутним ударом для бюджету.
Питання також і в тому, з ким, по суті, залишиться Росія, якщо повернеться спиною до України, ЄС і всіх найближчих сусідів. Адже все далеко не так райдужно і в Митному союзі. Нещодавно Олександр Лукашенко, президент Білорусі заявив наступне: “Судіть самі, що ми одержали на сьогодні від МС. Нам сказали так, ось це МС, ми підписали документ, але коли ЄЕП – єдиний економічний простір – це більш високий рівень створимо, ось тоді не буде ні мит, ні того, ні сього. Йде затягування цього процесу. Фактично нас обдурили”.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас