Росія зібралася зайняти 20% світового ринку ЗПГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія зібралася зайняти 20% світового ринку ЗПГ

Енергетика
714
Росія планує до 2030 року зайняти 20 відсотків світового ринку зрідженого природного газу. Про це заявив заступник міністра енергетики Кирило Молодцов. Раніше прогнозувалося, що РФ може дістатися частка ринку ЗПГ в розмірі 12-13 відсотків.
За його словами, Міненерго підготувало пропозиції щодо лібералізації експорту СПГ, які зараз розглядаються в уряді. Зокрема, обговорюється рівень експортних мит і пільгові умови з податку на прибуток для експортерів зрідженого палива.
Раніше влада не повідомляла про підвищення прогнозу з експорту СПГ. Про те, що РФ може зайняти п’яту частину світового ринку, заявляв співвласник “Новатека” Леонід Міхельсон.
За підсумками першої половини цього року Росія поставила за кордон п’ять мільйонів тонн ЗПГ. Це на 60 відсотків більше, ніж за аналогічний період роком раніше. У грошовому вираженні експорт склав 2,2 мільярда проти 1,6 мільярда доларів у січні-червні 2012 року.
СПГ з Росії експортує поки тільки «Газпром», який постачає за кордон паливо з родовища «Сахалін-2». Його розробкою займається Sakhalin Energy, де концерну належить 50 відсотків акцій. Співвласниками компанії є Shell, а також японські Mitsubishi і Mitsui. Влада планує дозволити експорт СПГ іншим гравцям, зокрема, «Роснефти» і «Новатек».
Щодо планів Росії наростити частку на ринку ЗПГ є і скептичні прогнози. Зокрема, енергетичний центр бізнес-школи «Сколково» в травні цього року підготував дослідження, в якому передбачив, що частка РФ на ринку ЗПГ до 2020 року зросте максимум до шести відсотків з нинішніх чотирьох.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас