У Росії нові проблеми - МВФ різко знизив прогноз її ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії нові проблеми - МВФ різко знизив прогноз її ВВП

Казна та Політика
1417
Міжнародний валютний фонд (МВФ) в черговий раз різко знизив прогноз зростання ВВП Росії до 1,5% і підвищив прогноз по інфляції до 6,2% в 2013 році. Економіка Росії вичерпала резерви зростання, тому потребує посилення монетарної політики і структурних реформах, вважають аналітики МВФ.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) різко знизив прогноз зростання ВВП Росії в 2013 році – до 1,5% з прогнозованих всього три місяці тому 2,5%, йдеться в заяві місії МВФ в Росії. Це зниження – вже третє в цьому році.
У 2014 році, згідно з оновленим прогнозом, зростання ВВП складе 3%, а не 3,25%, як очікувалося раніше.
Оцінки на 2013 рік менше, ніж офіційні очікування: у серпні Міністерство економічного розвитку (МЕР) також скоригувало свій прогноз зростання ВВП в 2013 році в меншу сторону, до 1,8 з 2,4%.
«Про те, що у МВФ є підстави для зниження оцінки ВВП, свідчить динаміка індексу ділової активності (PMI) від HSBC, який у липні 2013 року досяг позначки 49,2 – 43-місячного мінімуму. Не особливо покращилася ситуація і в серпні, коли показник зріс до 49,4, проте продовжив перебувати в зоні нижче ключової позначки 50, – відзначає аналітик «Інвесткафе» Дмитро Демиденко. – Динаміка випереджаючого індикатора свідчить про те, що в третьому кварталі 2013 року Росію, найімовірніше, чекає серйозне уповільнення економічного зростання. Це підтверджується і станом ринку праці, де роботодавці скорочують робочі місця впродовж 10 місяців поспіль, включаючи серпень».
МВФ також підвищив прогноз з інфляції в Росії до 6,2% за підсумками 2013 року і до 5,3% за підсумками 2014 року. За прогнозом МЕР, в 2013 році інфляція в Росії повинна скласти 5-6%, в 2014 році буде в діапазоні 4,5-5,5%.
У Росії останнім часом стали вважати пом’якшення монетарної політики Центробанку необхідною умовою стимулювання економічного зростання. Але це пом’якшення загрожує розкручуванням інфляції. «Економіка Росії гостро потребує стимулювання, однак у Банку Росії за великим рахунком зв’язані руки, що обумовлено необхідністю боротьби з інфляцією», – зазначає Демиденко.
Оновлений прогноз МВФ гостро ставить питання про вибір цілей при проведенні економічної політики.
Судячи з висновків фонду, монетарне стимулювання не допоможе ВВП Росії. Її економіка, за оцінкою МВФ, близька до повного використання свого потенціалу: безробіття знаходиться майже на найнижчому рівні за всю історію, а завантаження виробничих потужностей – на докризовому піковому рівні. «Разом з тим зростання сповільнюється, а баланс ризиків зміщений в несприятливий бік, зважаючи на можливі зовнішні і внутрішні потрясіння», – зазначають у МВФ.
Тому для підвищення подальшого зростання організація може порадити лише «додатково зміцнити політику і рішуче проводити структурні реформи, особливо на стороні пропозиції».
У фонді, зокрема, закликали дотримуватися так званого бюджетного правила, що обмежує витрати держбюджету в залежності від цін на нафту, і не відступати від нього, а більше того, посилювати, прив’язавши до нижчої ціни на нафту і скоротивши запозичення. У нинішній ситуації краще зосередитися на приборканні зростання цін, де ще є резерви, вважає МВФ.
Для боротьби з інфляцією МВФ рекомендує владі «проводити поточну грошово-кредитну політику з ухилом в бік її посилення».
Також МВФ вітає внесені останнім часом поліпшення в системі нагляду за фінансовим сектором. З урахуванням триваючого швидкого зростання незабезпечених роздрібних кредитів і все ще поміркованих, але підвищуваних ризиків для фінансової стабільності в МВФ підкреслили необхідність у додаткових пруденційних заходах.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас