Через негоду в Україні готується підвищення цін на овочі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через негоду в Україні готується підвищення цін на овочі

Аграрний ринок
1468
Вже через пару тижнів ціни на овочі в Україні можуть піти вгору. Як кажуть експерти, аграрії вирішили скористатися зручним приводом, коли третій тиждень не припиняється дощ, і накрутити вартість всього борщового набору. «Кілька років виробники борщового набору зазнавали збитків. За останні два роки ціни на овочі впали нижче нікуди. Тепер вони повертаються на рівень рентабельності», – пояснює аналітик Української аграрної конфедерації Денис Рубченко.
КАРТОПЛІ ВИСТАЧИТЬ. Найменше повинна подорожчати картопля – мінімальна ціна підніметься лише на 10 коп. – до 3,1 грн. Правда, прогнози по цій культурі – дуже суперечливі. Асоціація виробників картоплі говорить про її дефіцит на рівні 40%, інші фахівці парирують: проблем з картоплею бути не повинно. «Більшість господарств встигли її викопати ще наприкінці серпня, до початку дощів», – запевнила нас ведуча аналітик компанії «УкрАгроКонсалт» Ольга Мозгова.
Не встигли відкопатися лише в окремих регіонах, тому нестача овоча може виявитися локальною. «Дефіцит картоплі складе десь 15%. Точніше сказати важко, оскільки на деяких полях через дощі все ще залишається 50% врожаю», – розповів «Вістям» фермер з Львівської області Петро Федина.
Втім, українців просять не панікувати. «Роздрібні мережі вирішать проблему за рахунок імпорту з Єгипту і Польщі», – говорить Денис Рубченко.
ЦИБУЛЯ ДЛЯ РОСІЇ. Цибуля подорожчає щонайменше у два рази – до 4,8 грн/кг (максимум – до 6 грн/кг). «Цього року великий попит на цибулю спостерігався з боку російських покупців, у них був неврожай. Так що закупівельні ціни навряд чи виявляться нижче 5 грн/кг, а роздрібні і того вище», – прокоментував нам Федина.
А цінник на помідори, огірки та салатний перець додасть від 18% до 90%. Але це пояснюється сезонністю: споживачів будуть переводити з польових на тепличні овочі.
Натомість експерти прогнозують зниження цін на капусту – з нинішніх 2,4-3 грн/кг майже до 1,5 грн/кг. «Ціни на моркву і буряк складно прогнозувати – 80-90% врожаю ще не зібрано. Але по цих культурах чекаємо високу врожайність», – сказав Петро Федина.
ПЕРЕСТАЛИ КУПУВАТИ. Експерти очікують, що високі ціни на овочі не будуть триматися довго. «Коли дощі припиняться, і фермери, нарешті, зберуть урожай моркви, буряка, капусти, ціни на них можуть знизитися на 20-25%», – припустила Ольга Мозгова.
Тим більше, що і за нинішніми цінами народ все менше купує їх продукцію. «У роздробі продажі овочів впали майже вдвічі: якщо у вересні минулого року щотижня ми відвантажували в роздріб 7-8 тонн овочів, то зараз лише 3-4 тонни», – визнав Петро Федина.
ОЛІЯ НА ЕКСПОРТ. Зате по інших сільгосппродуктів навпаки спостерігається надлишок пропозиції. Наприклад, рекордний врожай у цьому році прогнозують по оліїстим культурам, але тут же роблять застереження на примхи погоди. За даними Українського клубу аграрного бізнесу, на даний момент зібрано і перероблено лише 40% врожаю.
«Збирання соняшнику через дощі поки відстає від графіка. Так що складно однозначно сказати, чи знизяться ціни на соняшникову олію. Вони цілком можуть залишитися на поточному рівні, якщо підприємствам вдасться збільшити обсяги експорту», – припустив Денис Рубченко.
ХЛІБ. Через хороший урожай і високу пропозицію зерна зросли обсяги виробництва борошна. Відповідно, теоретично може подешевшати хліб, кондитерка і борошняні вироби. Правда, не виключено, що виробники ціни знижувати не будуть, скориставшись шансом побільше заробити.
«Багато років хлібопекарі заявляли, що працюють на межі рентабельності. Тому зараз цілком можуть скористатися ситуацією, щоб компенсувати збитки», – сказав «Вістям» Денис Рубченко.
Ірина Чухліб
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас