Позичати гроші стає для Кабміну проблематичним - прибутковість 10-річних держоблігацій України досягла 10,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичати гроші стає для Кабміну проблематичним - прибутковість 10-річних держоблігацій України досягла 10,5%

Казна та Політика
876
Прибутковість українських облігацій різко зросла у вівторок, що значно обмежує можливості залучення Києвом нових зовнішніх ринкових запозичень і підвищує ймовірність звернення країни за допомогою до МВФ, пише The Wall Street Journal.
Прибутковість 10-річних держоблігацій досягла у вівторок приблизно 10,5%, свідчать дані Tradeweb, проти 9,64% в понеділок. У квітні цей показник становив 7,5%. Зросла і прибутковість по короткострокових паперах, що є свідченням глибокої заклопотаності інвесторів.
У України маса проблем, пише газета. Це великий бюджетний дефіцит, дефіцит зовнішньоторговельного балансу, скорочення валютних резервів, платежі за зовнішнім боргом, що наближаються.
Поточна прибутковість облігацій говорить про те, що вартість запозичень при залученні нового боргу буде заборонною для українського уряду, пише газета. Тим часом до кінця 2014 року Україна має виплатити кредиторам близько $ 10,8 млрд.
Економіст UniCredit Деніел Вернацца вважає, що Україні знадобиться допомога найпізніше в середині 2014 року. На його думку, найбільш вірогідним є підписання Україною угоди з ЄС, а потім звернення за допомогою до МВФ, хоча і угода з Росією також можлива.
Відновлення співпраці з МВФ є кращим способом зменшити сумніви в платоспроможності країни, вважають експерти, опитані агентством “Інтерфакс-Україна” в кулуарах 10-ї Ялтинської щорічної зустрічі.
“Думаю, що дефолту не варто очікувати. Ситуація не така вже погана. Вона, звичайно, змушує задуматися і прийняти рішення, але в України є ще кілька страховок, якими вона може скористатися. І найефективніша – відновити співпрацю з МВФ”, – сказав агентству голова інвестиційної компанії “Драгон Капітал” Томаш Фіала.
“У запасі у економічної влади є цілий ряд рішень, цілий ряд варіантів, які, напевно, можуть бути болісно сприйняті населенням і можуть вдарити по рейтингу влади, але, з іншого боку, в будь-якому випадку це краще, ніж дефолт. Насамперед можлива угода з МВФ”, – вторить йому глава інвесткомпанії “Конкорд Капітал” Ігор Мазепа.
Необхідність відновлення фінансового співробітництва з МВФ підтримує і депутат від правлячої Партії регіонів, колишній віце-прем’єр і екс-глава Нацбанку Сергій Тігіпко. “МВФ дуже був би зараз потрібен. Упевнений, що у нас є свої резерви, але, думаю, що без МВФ зараз буде дуже важкий період часу”, – сказав він агентству.
У п’ятницю рейтингове агентство Moody’s Investors Service знизило рейтинг єврооблігацій України до “Саа1” з “B3” і помістило його на перегляд для можливого подальшого зниження. Як говориться в повідомленні агентства в ніч на суботу, таке рішення викликане зростаючою стурбованістю відносно зовнішньої ліквідності країни, невизначеністю переговорів з МВФ і погіршенням відносин з Росією.
Moody’s нагадує, що валютні резерви України впали за рік на 30% – до $ 19,7 млрд на кінець серпня 2013 року, що покриває всього 2,3 місяця імпорту (2012 року).
Відносно перспектив відновлення фінансового співробітництва з МВФ агентство висловлює побоювання, пов’язані з недавнім ухваленням закону про податкові векселі, дискусіями з приводу повернення до збору на купівлю безготівкової валюти. Moody’s нагадує, що ці питання додаються до дискусій з Фондом з приводу підвищення внутрішніх цін на газ, що застопорилися, та більш гнучкого обмінного курсу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас