Без паніки: НБУ продовжує реалізовувати заходи щодо дедоларизації економіки України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без паніки: НБУ продовжує реалізовувати заходи щодо дедоларизації економіки України

Валюта
10553
Національний банк України (НБУ) продовжує послідовно реалізовувати заходи, спрямовані на дедоларизацію економіки України. Виходячи з того, що гривня є єдиним законним засобом платежу на території нашої держави, регулятор змінив правила обігу іноземної валюти на поточних рахунках фізичних осіб, які впорядковують її використання для розрахунків у межах України, повідомляють у прес-службі Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
Так, з 21 вересня 2013 набула чинності Постанова правління НБУ від 16 вересня № 365. Документ передбачає, що при переказі валютних коштів між фізичними особами в Україні на поточний рахунок одержувача зараховуються кошти в гривневому еквіваленті. Режим зарахування на поточні рахунки інвалюти, що надходить з-за кордону, не змінився.
НБУ передбачив виключення для операцій, при здійсненні яких кошти на поточний рахунок фізособи можуть зараховуватися у валюті:
• зарахування відсотків, нарахованих за залишком коштів на власному поточному або депозитному рахунках;
• за казначейськими зобов’язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики;
• купівлі-продажу, обміну (конвертації) іноземної валюти у випадках, встановлених законодавством України, в тому числі нормативно-правовими актами Національного банку України;
• з валютою, отриманої в порядку спадкування;
• за договорами дарування;
• з повернення коштів (помилково перерахованих або надміру сплачених).
Постанова також не забороняє здійснення переказу коштів в інвалюті в межах України з одного особового поточного рахунку в інвалюті на інший свій рахунок або шляхом внесення готівкових коштів власником рахунку.
По всіх інших переказах уповноважений банк зобов’язаний здійснити продаж таких надходжень на міжбанківському валютному ринку України та зарахувати гривневий еквівалент від продажу іноземної валюти на поточний рахунок в національній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента).
У зв’язку з численними питаннями, які можуть виникнути у громадян України у зв’язку з набранням чинності Постанови правління НБУ від 15 вересня 2013 № 365, Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов прокоментував нові правила роботи з грошовими переказами в іноземній валюті в Україна, які затвердив регулятор.
1. Сергій Геннадійович, у зв’язку з чим Національний банк України прийняв цю постанову? У країні закінчується валюта?
Даний захід НБУ спрямований, в першу чергу, на дедоларизацію економіки. Використання національної валюти для проведення внутрішніх платежів є звичайною світовою практикою. Згідно із законодавством, єдиною грошовою одиницею для розрахунків на території України є гривня. Платежі у валюті, як правило, використовуються для здійснення зовнішньоекономічної діяльності та погашення зобов’язань за міжнародними кредитами. Платежі та розрахунки всередині країни здійснюються в гривні.
2. Не секрет, що в нашій країні закони часто спрямовані проти простої людини. Люди можуть вирішити, що постанова НБУ обмежує їх право захистити свої гроші від інфляції та девальвації.
Це не так. Розрахунки між фізичними особами у валюті усередині країни і раніше були обмежені. Дана постанова тільки конкретизує цю заборону і описує можливі варіанти для використання валюти всередині країни. Фізичні особи, як і раніше, можуть зберігати свої заощадження у валюті, а от проводити розрахунки необхідно в грошовій одиниці України, тобто у гривні. Тому права звичайних людей ніяк не обмежуються.
А от можливості шахраїв, які за допомогою прогалин у законодавстві виводили нечесно зароблені гроші за кордон, ця постанова НБУ істотно обмежує. Раніше шахраї могли через певних фізичних осіб-нерезидентів відправляти гроші на свої рахунки за кордоном, тепер ця можливість усунена.
3. Який тепер порядок розрахунків, якщо я їду в європейську країну і хочу перекинути гроші зі свого карткового рахунку в доларах на свій же картковий рахунок в євро?
При перерахуванні грошей між валютними рахунками одного власника гроші будуть зараховані у валюті. У даному випадку, оскільки валюти різні, зарахування валюти буде здійснюватися з урахуванням відповідного крос-курсу.
4. Якщо людині регулярно надходять перекази від дітей з-за кордону в євро або доларах, чи зможе вона їх отримувати і надалі?
Так, оскільки дана постанова регулює тільки перекази у валюті усередині України. Грошові перекази з-за кордону підпадають під вимоги обов’язкового продажу валюти, якщо їх сума перевищує 150 000 грн.
5. У відповідності з новими вимогами валютний депозит повернуть у гривнях?
Ні, постанова чітко обумовлює ситуацію з валютними депозитами. Ви маєте право зараховувати свою валюту на депозитні рахунки та перераховувати валюту з депозитних рахунків на власний поточний рахунок без обмежень, і сам депозит і відсотки за депозитом будуть зараховані і виплачені вам у валюті депозиту.
6. За яким курсом буде проходити конвертація інвалюти в гривню?
За ринковим курсом, що склався на дату продажу валюти.
7. Якщо необхідно, щоб з поточного валютного рахунку однієї фізичної особи гроші були зараховані на поточний валютний рахунок іншої фізичної особи, що не має поточного рахунку в гривні, то який порядок розрахунків?
У даному випадку клієнту-одержувачу платежу необхідно прийти в банк і відкрити поточний рахунок у гривні. До моменту відкриття рахунку гроші будуть враховуватися на окремому транзитному рахунку, після відкриття клієнтом поточного рахунку гроші будуть зараховані йому на рахунок.
8. Чи поширюються вимоги даної постанови на перекази фізичних осіб за поточними валютними операціями на підставі вироків, рішень, ухвал і постанов судових, слідчих та інших правоохоронних органів?
У рішенні суду повинно бути чітко зазначено, що і стягнення, і виплата повинні бути виконані тільки в іноземній валюті. Якщо в рішенні суду не буде зазначений механізм виплати, а буде вказаний тільки механізм стягнення, банк буде змушений виплатити гривню за ринковим курсом, що склався на дату продажу валюти, що надійшла на користь фізичної особи від виконавчої служби.
9. Чи поширюються вимоги постанови № 365 на проведення розрахунків усередині України через:
- Системи грошових переказів?
- Миттєві грошові перекази?
- Інтернет-банкінг?
Так, поширюються. І ці правила вже діяли раніше. Наприклад, платіжна система WU до набрання чинності Постанови № 365 не здійснювала перекази в іноземній валюті на території України.
10. Протягом якого часу банк повинен здійснити конвертацію валюти та зарахування гривневого еквівалента?
НБУ не регламентував комерційним банкам порядок продажу іноземної валюти, що надійшла на рахунки фізичних осіб, і на яку поширюється дія Постанови № 365. У зв’язку з цим кожен банк буде самостійно приймати рішення про порядок і терміни продажу валюти. Тому з метою мінімізації втрат від зміни ринкового курсу іноземної валюти по відношенню до гривні рекомендуємо здійснювати такі перекази в національній валюті.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас