Австралійський банк вивів "індекс iPad" - для визначення справедливої ​​вартості валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австралійський банк вивів "індекс iPad" - для визначення справедливої ​​вартості валюти

Світ
638
Найдешевші iPad продаються в Малайзії (474 долара), Канаді (485 доларів) і США (499 доларів). Про це повідомляється в дослідженні CommSec – підрозділу австралійського банку Commonwealth.
Росія опинилася на 20-му рядку рейтингу з ціною iPad у розмірі 596 доларів. Найдорожчі планшети цієї марки продаються в Аргентині (1,1 тисячі доларів), Бразилії (791 долар) і Данії (725 доларів). CommSec порівнював вартість планшетів iPad Retina (4-го покоління) без 3G з вбудованою пам’яттю на 16 гігабайт. Банк проводить дослідження вартості планшетів для визначення справедливої вартості австралійського долара.
За допомогою індексу iPad, який у CommSec позиціонується як аналог «індексу Біг Мака», банк встановив, що зараз офіційний курс нацвалюти встановлений на справедливому рівні.
Зокрема, за один австралійський долар дають 0,94 долара США, що приблизно відповідає співвідношенню ціни iPad в Австралії до вартості планшета в Америці (0,98).
В основі індексу iPad та інших подібних індикаторів лежить теорія, відповідно до якої значення курсів валют повинні відповідати паритету купівельної спроможності. Це означає, що на певну суму, перераховану за обмінним курсом, в різних країнах можна купити одну і ту ж кількість товарів.
Якщо значення валюти в певний момент перевищує паритет, то стає вигідним купувати товари в одній країні і продавати в іншій. Через деякий час урівноваження попиту-пропозиції повертає курси до паритетного співвідношення. Дана теорія працює тільки в умовах абсолютно вільного ринку, насправді ж на ціни впливає безліч факторів, таких як обмеження на імпорт, транспортні витрати, податки. За допомогою обчислення «індексу Біг Мака» та інших індикаторів економісти визначають відхилення курсів від паритету, і, відповідно, справедливість оцінки валюти.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас