Важливо пам'ятати: обов'язкова конвертація в гривню валютних переказів вже набула чинності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Важливо пам'ятати: обов'язкова конвертація в гривню валютних переказів вже набула чинності

Валюта
2892
Іноземна валюта при проведенні переказів усередині України буде зараховуватися на рахунки одержувачів у гривневому еквіваленті.
Це передбачено постановою правління Національного банку України (НБУ) від 16 вересня поточного року № 365 «Про порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб в межах України», текст якого опублікований в газеті «Урядовий кур’єр» 21 вересня. Таким чином, документ набув чинності.
Як повідомлялося, цією постановою також встановлено, що надходження коштів в інвалюті в межах України на поточний рахунок в інвалюті фізособи (резидента або нерезидента) здійснюється шляхом переказу коштів в інвалюті з іншого власного рахунку або шляхом внесення готівки власником рахунку.
При цьому, внесення готівкової інвалюти на поточний рахунок фізособи-нерезидента здійснюється на підставі документів, що підтверджують джерела її походження.
У повідомленні підкреслюється, що можливість зарахування інших надходжень в інвалюті в межах України, передбачених законодавством України, на поточний рахунок в інвалюті фізособи (резидента або нерезидента) не передбачена.
Разом з тим, за даними НБУ, зазначена вимога не поширюється, зокрема, на операції по зарахуванню відсотків, нарахованих за залишком коштів на власному поточному або депозитному рахунках; операції з казначейськими зобов’язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики.
Дана вимога також не торкнеться операцій купівлі-продажу, обміну (конвертації) інвалюти у випадках, встановлених законодавством України та нормативно-правовими актами НБУ, а також операцій з валютою, отриманої в порядку спадкування і за договорами дарування.
Режим зарахування на поточні рахунки фізосіб інвалюти, що надходить з-за кордону, поки змін не зазнав.
Згідно з документом, українці також зможуть вносити готівкові кошти на валютний рахунок іншої фізособи при наявності наданої в установленому порядку довіреності від цієї особи.
Крім того, НБУ 21 вересня також опублікував постанову правління від 16 вересня № 364 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ», яким центральний банк вніс зміни до інструкції про порядок здійснення контролю над імпортними операціями (інструкція № 136 від 24 березня 1999 року), розширивши вимоги до банків щодо супроводу відповідних угод.
Згідно з документом, банки зможуть знімати з контролю імпортні операції без ввезення товару на територію України тільки за наявності інформації про надходження коштів від реалізації зазначених товарів за межами України або про використання імпортованого товару за межами України для власних потреб. У всіх інших випадках банк зобов’язаний повідомити податковий орган про здійснення такої операції.
Згідно з нормами інструкції № 136 банки знімають з контролю імпортні операції клієнтів за наявності інформації про ці операції в реєстрах митних декларацій, якщо товар ввозиться на територію України, або на підставі інших документів, передбачених умовами відповідних договорів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас