Чорнобиль активно розпродають на сувеніри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорнобиль активно розпродають на сувеніри

Енергетика
2185
Речі з Чорнобиля розпродають на сувеніри. Днями на популярних інтернет-аукціонах з’явилося відразу кілька речей, продавці яких стверджують, що предмети родом з Прип’яті. Просять за них сотні, а часом і тисячі гривень. Більше того, сталкери готові приймати замовлення і привезти з Зони будь-яку річ, яку попросить клієнт. Правда, за ризик вимагають платити вже десятки тисяч гривень. У МВС про проблему знають і говорять, що ведуть з цим боротьбу.
А ХОЧЕТЕ ГЕРБ? Представившись покупцем, «Сегодня» зідзвонилася з одним із продавців. Він пропонує транспарант із зображенням Володимира Леніна. «Так, продаю транспарант з Прип’яті. Прошу 700 грн. Я сталкер, транспарант був вивезений з однієї з адміністративних будівель після аварії, зараз лежить у мене в гаражі на Оболоні в Києві», – розповів Ігор. За його словами, довести, що полотнище дійсно з Чорнобиля, нескладно: за словами продавця воно трохи фонить. На наше запитання, чи є у нього ще якісь раритети з Чорнобиля або Прип’яті, Ігор відповів: «Можу поговорити з людьми, які можуть зняти і продати герб СРСР (його розмір більше 5 метрів у діаметрі, вага кілька сотень кілограмів. Герб був встановлений в Прип’яті на найпершій 16-поверхівці, побудованої в місті. – Авт.)». Коштувати це буде, за словами Ігоря, близько $ 8 тис., адже сталкерам доведеться працювати потайки: «З міліцією місцевою не домовишся, доведеться дуже акуратно діяти». Як з’ясувала «Сьогодні», неофіційно і деякі самосели, коли до них приїжджають іноземні туристи, дарують мандрівникам на пам’ять сувеніри. «Ну дідусь-самосел не продає, а дарує поробки з чорнобильського дерева, а туристи самі дають йому в подяку якісь гроші. Такі іграшки не фонять, радіація є тільки на рогах лося, які є в колекції старого, але він їх не продає», – розповіла нам одна з самоселок, що попросила не називати її імені в пресі. Продають «товари з Чорнобиля» і на іноземних інтернет-аукціонах: наприклад, за плакат з напівоголеною жінкою просять від $ 200. В описі товару, зазначено що плакат радянських часів і довго перебував у Прип’яті.
А ХОЧЕТЕ СІСТИ? У МВС кажуть, що про проблему знають. І затримують в зоні відчуження десятки сталкерів щороку. «Немає такого сталкера, який би не намагався з собою винести хоча б жменю землі. Після затримання наші співробітники з чорнобильської міліції виявляють у них в рюкзаках радянські газети, календарі та багато іншого. Одного разу правоохоронці виявили навіть схованку з 40 старовинними іконами і веретеном, які сталкери збирали по кинутим домівках і церквам. Вони мали намір їх вивезти за межі України – розповів нам речник київської облміліції Микола Жукович. До цього в МВС додають: «Те, що хтось на чистій території намагається продати речі, на яких є радіація, – це вже кримінальна стаття за поширення радіації. Такими громадянами з обов’язку служби займається СБУ. Від себе можемо застерегти, що такі речі з медичної точки зору поступово вбивають і продавців, і покупців. Тому Чорнобиль залишився єдиним місцем, де в такій великій кількості залишилися радянські раритети».
Готуються насувати арку
На ЧАЕС днями завершили перший підйом східної частини нового арочного саркофага – конструкцію вагою майже в 10 тис. тонн підняли на висоту дев’ятиповерхового будинку. Як повідомила прес-служба ЧАЕС, у жовтні на будмайданчику поблизу саркофага хочуть завершити другий підйом арки. Після того, як зібрана частина арки буде піднята на потрібну висоту, її перемістять ближче до четвертого реактора, який вибухнув, і обладнають внутрішніми відеокамерами спостереження, а на звільненому місці почнуть монтувати західну частину. Після того як арка буде зібрана, її по прокладених рейках насунуть на нинішній бетонний саркофаг, який планують згодом демонтувати, а залишки радіоактивного палива витягти і захоронити. У Держагентстві з питань зони відчуження нам уточнили, що всі роботи планують завершити до кінця 2015 року.
Моторошні місця
Днями в соцмережах блогери опублікували неофіційний ТОП-10 найбільш моторошних місць планети, серед яких український Чорнобиль посів 6-е місце, випередивши на одну позицію сумнозвісний концтабір фашистів «Освенцим» у Польщі. «Існують місця на планеті, в яких кров може застигнути від жаху», – пишуть автори в передмові до рейтингу. Про Чорнобиль сказано так: «Гойдалки, скриплячи, розгойдуються у дворі під поривами мертвого вітру».
Ігор Сєров
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас