Зближення з Європою: чого нам чекати від цін? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зближення з Європою: чого нам чекати від цін?

Світ
3902
Нас запевняють, що підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС відкриє для України нові ринки збуту, а товари з Європи у нас подешевшають. “Комсомолка” разом з експертами з’ясувала, як “європейська якість життя” змінить ціни в країні.
На початковому етапі ринок дійсно відреагує зниженням цін. У першу чергу подешевшають побутова техніка і деякі продукти харчування – сир, молочні продукти, вважає економіст Всеволод Степанюк. Але через деякий час ціни на їжу підуть вгору. Справа в тому, що ряд вітчизняних підприємств, найімовірніше, не витримають конкуренції та закриються, і скорочення пропозицій призведе до подорожчання.
 
- Ціни на продукти в кінцевому підсумку дійсно трохи зростуть, – погоджується директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. – Пам’ятаєте, як “сирна війна” призвела до збільшення товару на внутрішньому ринку і в кінцевому підсумку до зниження цін на наших прилавках? Зараз відбудеться зворотна ситуація. Ряд виробників віддадуть перевагу зробити вибір на користь європейського споживача – адже ціни там вищі. Зменшення товару на внутрішньому ринку трохи підніме ціни.
Втім, заспокоює економіст, наш ринок і сьогодні досить відкритий, так що великих змін очікувати не варто: подорожчання продуктів буде дуже незначним.
 
До того ж швидких змін не буде – принаймні, запал українських чиновників щодо поставок вітчизняних продуктів до Європи вже кілька остудив посол ЄС в Україні Ян Томбінський. За його словами, нам ще потрібно попрацювати над стандартизацією, оскільки українські продукти не прийдуть на європейський ринок без певної адаптації.
 
Але, як кажуть, не хлібом єдиним, і певні зміни торкнуться не тільки продуктового ринку. Так, наприклад, на загальну думку експертів, подешевшають споживчі товари – домашня техніка, одяг, парфумерія. Що стосується ринку ліків, то тут значного зниження цін чекати не варто. Справа в тому, що фармацевтична галузь у нашій країні досить монополізована, і навряд чи в неї найближчим часом з’являться нові гравці.
А ось розтиражований багатьма ЗМІ прогноз, що за рахунок обнулення ввізних мит на 10-20% подешевшають автомобілі, профільні експерти сприйняли зі сміхом.
 
- Це єдина сфера, де Україна домоглася перехідного періоду в 15 років! – Роз’яснив “Комсомолці” генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. – На практиці це означає, що в перший рік після підписання угоди мита не зміняться, а починаючи з другого року вони будуть знижуватися на 1% на рік.
 
При цьому, продовжує експерт, є додаткові умови, за якими Україна може стабілізувати (тобто піднімати мита до тих же 10%. – Авт.) Протягом усього перехідного періоду. Таким чином, зниження вартості автомобілів на 10% ми побачимо не раніше ніж через 15 років!
КОМПЕТЕНТНО
 
У Брюсселі готуються схвалити Угоду про асоціацію
 
Топ-новина цього тижня – рішучий поворот Кабміну в бік Євросоюзу активно коментують у Європі. За словами посла Євросоюзу в Україні Яна Томбінського, в Європі цей процес також закінчується і незабаром угода буде схвалена всіма учасниками. Він вважає це важливим стратегічним кроком і демонстрацією намірів.
 
- Це рішення міністрів показує, що Вільнюський саміт буде нашим успіхом, – сказав він про свою впевненість у тому, що угоду підпишуть. – Загроз зриву з боку Євросоюзу я не бачу. А після схвалення угоди урядом – і з боку України теж.
За словами посла, в Європі відстежують, скільки законів, спрямованих на інтеграцію з Європою, прийняв український парламент. Депутати продовжують їх готувати. У четвер, на момент підготовки номера, вони змінили митні тарифи і наблизили їх до європейських норм. Наприклад, зменшені до нуля ставки мита на частини до залізничних вагонів і обладнання для виробництва шпалер, яких не роблять в Україні.
 
Крім того, з євроінтеграційних законів залишилося прийняти закон про виконання судових рішень, який відправили на доопрацювання, закон про реформу друкованих ЗМІ та введення громадського телемовлення, розширення повноважень Рахункової палати.
Наталія Мічковська, Анастасія Рябоконь
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас