В українські будинки престарілих перевезуть пенсіонерів з Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українські будинки престарілих перевезуть пенсіонерів з Європи

Особисті фінанси
3030
Україна може стати новою батьківщиною для літніх людей із Західної Європи, для яких життя в німецьких будинках престарілих виявилося занадто дорогим (3250 євро на місяць при середній пенсії в 830 євро). Вже зараз німецькі ЗМІ пишуть про те, що їхні бабусі й дідусі масово переїжджають жити в Східну Європу – Польщу, Чехію, Словаччину та Угорщину. Для прикладу – місяць життя в польському будинку престарілих коштує 1200 євро. «Ми зараз якраз вивчаємо досвід Польщі, і зовсім недавно я зустрічалася з їх міністром соцполітики з цього приводу. Вже створена робоча група, яка вивчає це питання. Справа в тому, що у нас взагалі не розвинені приватні будинки престарілих, і спочатку треба опрацювати це питання для українських літніх людей, а вже потім думати про запрошення європейців, але в планах це є», – сказала нам міністр соцполітики Наталія Королевська. За її словами, основна проблема – в пошуку інвесторів. «На те, щоб побудувати такі пансіонати, потрібні великі гроші. Якщо ми знайдемо інвесторів, запустимо пілотний проект», – каже Королевська.
У ПАНСІОНАТІ ГОТОВІ
У самих пансіонатах ідею підтримують. «У нас жили три бабусі з Ізраїлю, але не дуже довго – менше півроку. Потім їх всіх трьох забрали до себе родичі – вирішили, що за такі гроші (160 грн на день і 200 грн на день, якщо потрібні памперси) самі будуть доглядати. Звичайно, нам цікаві гості із Західної Європи, і ми збираємося їх запрошувати до себе, якраз зараз над цим працюємо. Якщо це буде якась програма на держрівні – ми тільки за участь в ній», – каже господиня пансіонату для літніх людей «Долина сонця» в Одесі Інна Юдіна. У київському приватному будинку престарілих «Дім здоров’я» іноземних жильців не було: «Щоб зупинитися у нас, потрібен дозвіл на проживання в Україні – це обов’язкова умова. Якщо такі бажаючі з’являться, ми будемо тільки раді, але поки їх не було. А взагалі в якості ідеї – це цікаво», – говорить старший менеджер закладу Тетяна Миколаївна.
У ФРАНЦІЇ – 25 ТИСЯЧ ЄВРО НА РІК
Бабуся Катерини Суріної, яка разом з сім’єю переїхала у французький Руан 17 років тому з Чернігова, хотіла б потрапити в будинок престарілих, але через ціни це практично неможливо: «Бабусі 85 років, за нею потрібен постійний догляд, а вдома нікого немає цілими днями. Ми думали про пансіонат, але в передмісті Руана це коштує 25 тис. євро на рік, хоча умови там, звичайно, ідеальні. Дивились ціни в Україні, і за 3500 грн на місяць можна знайти дуже пристойний приватний пансіонат. До того ж бабуся завжди хотіла побувати на батьківщині ще хоча б разок. Так що зараз ми думаємо про цей варіант», – розповіла нам Катерина.
ЇДУТЬ НА ВІДПОЧИНОК
На ПМЖ європейські пенсіонери до нас тільки збираються, а от відпочивати вже їздять регулярно. «Цього року вже було 5,5 млн туристів з-за кордону. Наприклад, німців та австрійців приїхало 100 тисяч, і це на 10% більше, ніж було минулого року», – розповів нам міністр туризму і курортів Криму Олександр Лієв. За словами кримського експерта Івана Коваленка, літніх гостей з Європи у нас приваблюють не тільки ціни, але і харчування: «Вони завжди в такому захваті від нашої домашньої їжі! Я думаю, що якщо буде така держпрограма, то ми цілком зможемо поселити у себе всіх бажаючих іноземних бабусь і дідусів», – каже Коваленко.
Тамара Балаєва
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас