Попит на золото помітно скоротиться в II півріччі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на золото помітно скоротиться в II півріччі

Банківські метали
712
У другій половині поточного року попит на золото помітно скоротиться порівняно з першим півріччям, йдеться в звіті компанії Thomson Reuters GFMS.
“Виробництво ювелірних виробів відчутно скоротиться в другій половині року порівняно з першими шістьма місяцями, і передбачуване скорочення покупок золотих злитків складе майже 50 %”, – йдеться в доповіді.
Експерти компанії вважають, що геополітична напруженість і відновлення політичної боротьби у Вашингтоні у зв’язку з черговим раундом вирішення проблеми “стелі національного боргу”, швидше за все, зупинить подальше падіння цін на золото.
Згідно з прогнозами середня ціна на золото в 2014 р. підніметься до $1350 за тройську унцію в порівнянні з $1446 за тройську унцію в 2013 р. Експерти не відкидають зростання цін до $1500 за тройську унцію на початку 2014 року.
Однією з причин такого різкого зростання волатильності на ринку золота керівник відділу Metals Research and Forecasting в Thomson Reuters Рона О’Коннелл вважає зростання ролі інвестиційних фондів.
“У першій половині 2013 р. значно посилився вплив біржових інвестиційних фондів, що відстежують ціну на золото. Завдяки прозорості повсякденної діяльності ці фонди перетворилися з пасивних учасників ринку на важливі інструменти формування ціни. Нестійкий професійний ринок золота продовжував реагувати на зовнішні фінансові фактори зниженням ціни на цей дорогоцінний метал”, – вважає О’Коннелл.
О’Коннелл зазначив, що, незважаючи на зростання волатильності і негативну динаміку котирувань ф’ючерсу на золота, на ринку фізичного металу в цей час спостерігався небувалий сплеск попиту у всіх країнах, що традиційно інвестують в золото і де запаси цього металу збільшилися в першій половині року до історичного максимуму.
“Виробництво ювелірних прикрас піднялося на найвищий за останні шість років рівень. В деяких країнах підвищився купівельний попит на золото високої каратності. В Америці подібна ситуація з золотом спостерігалася вперше за останнє десятиліття, причому з одночасним падінням інтересу до інших дорогоцінних металів”, – зазначає експерт.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас