Прощавай долар - валюта при переказах усередині України буде зараховуватися на рахунки одержувачів у гривнях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прощавай долар - валюта при переказах усередині України буде зараховуватися на рахунки одержувачів у гривнях

Валюта
17652
Інвалюта при проведенні переказів усередині України тепер буде зараховуватися на рахунки одержувачів у гривневому еквіваленті. Про це повідомляє офіційний сайт НБУ, посилаючись на постанову правління Нацбанку від 16 вересня № 365.
НБУ змінив правила обігу іноземної валюти на поточних рахунках фізичних осіб, обмеживши її використання для розрахунків та передбачив, що валютні кошти при здійсненні переказів усередині країни будуть зараховуватися на рахунки одержувачів у гривневому еквіваленті.
«Громадяни, як і раніше, можуть… переводити в межах України свої кошти в інвалюті на адресу іншої фізособи – втім зарахування таких коштів здійснюватиметься адресату на банківський рахунок у національній грошовій одиниці в еквіваленті», – вказується в повідомленні.
У НБУ відзначили, що зміни стосуються лише операцій всередині країни: режим зарахування на поточні рахунки фізосіб інвалюти, що надходить з-за кордону, поки змін не зазнав.
Українці також зможуть вносити готівкові кошти на валютний рахунок іншої фізособи при наявності наданої в установленому порядку довіреності від цієї особи. Постановою № 365 встановлено, що надходження коштів в інвалюті в межах України на поточний рахунок в інвалюті фізособи (резидента або нерезидента) здійснюється шляхом переказу коштів в інвалюті з іншого власного рахунку або шляхом внесення готівки власником рахунку.
При цьому внесення готівкової інвалюти на поточний рахунок фізособи-нерезидента здійснюється на підставі документів, що підтверджують джерела її походження. У НБУ підкреслили, що можливість зарахування інших надходжень в інвалюті в межах України, передбачених законодавством України, на поточний рахунок в інвалюті фізособи (резидента або нерезидента) не передбачена.
Зазначена вимога не поширюється, зокрема, на операції по зарахуванню відсотків, нарахованих за залишком коштів на власному поточному або депозитному рахунках; операції з казначейськими зобов’язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики.
Дана вимога також не торкнеться операцій купівлі-продажу, обміну (конвертації) інвалюти у випадках, встановлених законодавством України та нормативно-правовими актами НБУ, а також операцій з валютою, отриманої в порядку спадкування і за договорами дарування.
Зазначені норми не обмежують фізосіб у розпорядженні власними коштами в інвалюті, упевнені в НБУ.
«Такі кроки НБУ сприяють посиленню довіри до гривні, поліпшенню ресурсної бази банків та зниження показника доларизації», – зазначила заступник директора департаменту методології грошово-кредитної політики НБУ Людмила Чепінога.
Постанова № 365 зареєстрована Міністерством юстиції і набуває чинності з моменту її опублікування. За інформацією CМІ, публікація постанови запланована на суботу, 21 вересня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас