Держфінінспекція отримала право проводити перевірки державних закупівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінінспекція отримала право проводити перевірки державних закупівель

Казна та Політика
979
Державна фінансова інспекція України отримала право проводити перевірки державних закупівель на підконтрольних установах і вимагати усунення виявлених порушень відповідно до нового порядку проведення перевірок держзакупівель органом державного фінансового контролю, який набрав чинності 17 вересня 2013. Про це повідомила прес-служба Держфінінспекції.
“Оскільки до набрання чинності порядку Держфінінспекція не могла проводити перевірки держзакупівель як окремі контрольні заходи, то здійснювала це під час інспектування та державного фінансового аудиту… Тепер же – з набранням чинності нового порядку – Держфінінспекція отримала повне право не тільки проводити перевірки державних закупівель на підконтрольних установах, а й вимагати усунення виявлених порушень”, – йдеться в повідомленні.
Як підкреслюється, пункти 3 і 4 порядку визначають шляхи реалізації повноважень Держфінінспекції під час здійснення контролю за дотриманням законодавства про закупівлі. Зокрема, такий контроль може здійснюватися під час інспектування та державного фінансового аудиту як окреме питання програми відповідного контрольного заходу.
Крім того, контроль у сфері державних закупівель органи фінансового контролю можуть здійснювати у вигляді окремого контрольного заходу – перевірки державних закупівель за наявності відповідних підстав за письмовим рішенням керівника органу Держфінінспекції або його заступника.
Зокрема, підставою для проведення перевірки є відомості, що надійшли в Держфінінспекцію про порушення підконтрольною установою законодавства з питань держзакупівель.
На проведення перевірки держзакупівель новим порядком відведено 45 робочих днів. Однак перевірка може бути зупинена, якщо потрібно провести значну кількість зустрічних звірок, без завершення яких неможливо забезпечити належний рівень перевірки, або в разі обгрунтованого звернення підконтрольної установи. При цьому загальна тривалість перевірки не може перевищувати 60 робочих днів з дня її початку.
Слід зауважити, що термін, на який призупинено перевірку, не включається до строку проведення перевірки, який становить 45 робочих днів.
Серед інших особливостей проведення перевірок держзакупівель слід зазначити, що повідомлення про перевірку державних закупівель підконтрольній установі не надсилається.
1 серпня 2013 Кабінет міністрів України видав постанову “Про затвердження порядку проведення перевірок державних закупівель Державною фінансовою інспекцією та її територіальними органами та внесення змін до деяких актів Кабінету міністрів України № 631, яка набула чинності 17 вересня 2013.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас