В Україні подешевшали будинки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні подешевшали будинки

Нерухомість
6179
Прихід осені ринок будинків зустрів невеликим згасанням активності і малопомітним здешевленням. «З будинками відбувається те ж, що і з квартирами, – пояснює директор ріелторської компанії «Золоті ворота» Олексій Холмецький. – У липні був помітний сплеск активності: народ поспішав вирішити свої питання, поки не набули чинності нововведення щодо оцінки та обмеження платежів готівкою. Але в серпні надії не виправдалися взагалі – попит виявився дуже посереднім». Якщо в липні, за даними консалтингової компанії SV Development, в Київській області було здійснено 1515 угод купівлі/продажу приватних будинків у населених пунктах, то в серпні – 1160. Під стать кількості угод поводилися й ціни. «Було невелике зростання з початку року, а останнім часом йде зниження, – говорить провідний спеціаліст департаменту маркетингу компанії «Золоті ворота» Сергій Костецький. – Клієнтів стало менше, тому продавці охочіше йдуть на знижки. Якщо не відбудеться ніяких змін (на кшталт появи доступної іпотеки), то і весь наступний рік ми будемо спостерігати приблизно такі активність і рівень цін».
Котеджні містечка: чекати 3 роки
Колись котеджні містечка розглядалися як мало не найперспективніший сегмент ринку заміської нерухомості. Зараз більшість з них переживає нелегкі часи. Звичайно, в першу чергу це пов’язано із загальними для всього ринку нерухомості проблемами: падінням платоспроможності потенційних покупців, непідйомними умовами кредитування, відсутністю впевненості в завтрашньому дні.
Крім того, багато містечок в розпал кризи були заморожені, що боляче вдарило по покупцям, які вклалися в будівництво. Та й сьогодні повної розморозки усіх великих проектів не відбулося, а є й такі, які загрожують і зовсім почити в бозі. За словами директора з маркетингу компанії SV Development Володимира Степенко, це сильно вплинуло на поведінку покупців – вони просто бояться інвестувати. «Зараз людина, у якої є гроші, міркує так: краще я куплю собі земельну ділянку, де захочу, і побудую будинок своєї мрії, ніж буду вкладати в якийсь мегапроект котеджного містечка. Адже незрозуміло ще, що там побудують», – говорить Степенко.
Як вказує Олексій Холмецкий, ці побоювання мають під собою підстави. Зрозуміло, що основна задача творця котеджного містечка – отримати прибуток. Для залучення покупців, можна намалювати які завгодно картинки – з найкрасивішими газонами і найрозвиненішою інфраструктурою. А в реальності часто людині, яка купила такий будинок, роками доводиться бачити навколо бездоріжжя, бруд і купи будівельного сміття. Особливо якщо будинки в містечку продаються не дуже жваво, від чого і у девелопера не надто добре з грошима. Так що красиві картинки з проспектів можуть втілитися в життя дуже не скоро або не втілитися зовсім.
Ця не надто обнадійлива реальність призвела до того, що популярність заміських будинків як основного або альтернативного міській квартирі житла після кризи різко пішла вниз. «Зараз, – каже Володимир Степенко, – у людей на першому місці все-таки квартира в місті. А після її купівлі на заміську нерухомість просто немає грошей».
Проте, і серед котеджних містечок є такі, що успішно розвиваються. «Це як у будь-якому виді бізнесу: навіть коли ринок падає, завжди є якісь компанії, які непогано себе почувають і навіть збільшують прибуток, – говорить Олексій Холмецкий. – Містечко може вигравати за рахунок вдалої концепції, вмілої організації самого бізнесу. Власнику, нарешті, може пощастити вигідно взяти гарну ділянку – благо, ціни на землю зараз часом просто копійчані, особливо якщо брати гектарами». За спостереженнями Володимира Степенко, успішніше будуються і більш затребувані покупцями проекти з невеликою кількістю будинків. Ціни на будинки в них практично стабільні.
В Україні подешевшали будинки
У цілому популярність котеджів у містечках, за словами Степенко, потроху повертається, але чекати її повного відновлення варто не раніше, ніж років через три.
Ряполов Костянтин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас