Рахункову палату України хочуть перетворити у "надфіскального мега-монстра" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункову палату України хочуть перетворити у "надфіскального мега-монстра" - експерт

Казна та Політика
539
Ідея наділити Рахункову палату правом контролю за надходженням коштів до державного бюджету призведе до створення ще одного інструменту тиску на бізнес, повідомила радник президента Асоціації платників податків Ганна Білоцерківська.
За її словами, прийняття законопроекту № 2049 “Про внесення змін до статті 98 Конституції України” надасть Рахунковій палаті можливість контролювати всі надходження до держскарбниці. “Можна припустити і повторні перевірки правильності нарахування та сплати податків, і дублювання повноважень інших державних органів, які вже здійснюють контроль за надходженнями коштів до бюджетів різних рівнів”, – констатує Білоцерківська.
У результаті існує цілком реальний ризик посилення фіскального тиску на сумлінний бізнес і створення надфіскального мега-монстра, який буде перевіряти правильність рішень Міністерства доходів і зборів. При цьому можливе підвищення корупційного тиску на бізнес, який буде спочатку домовлятися з представниками Міндоходів, а потім – ще раз доводити свою правоту представникам Рахункової палати.
“Зараз Закон “Про Рахункову палату” не наділяє цей орган повноваженнями щодо перевірки приватних компаній. Однак не виключено, що така норма з’явиться при доопрацюванні зазначеного законопроекту”, – зазначив у свою чергу старший партнер адвокатської компанії “Кравець та Партнери” Ростислав Кравець.
Нагадаємо, що в четвер Верховна Рада має розглянути законопроект № 2049 “Про внесення змін до статті 98 Конституції України”, яким передбачається надання Рахунковій палаті функцій контролю за надходженнями до держбюджету.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас