Страховий ринок знову почав йти в тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховий ринок знову почав йти в тінь

Особисті фінанси
1183
Страховики стали помітно менше платити своїм клієнтам. У першому півріччі обсяг валових виплат знизився майже на 12% порівняно з аналогічним періодом 2012 р. – до 2,3 млрд грн, а чистих – більш ніж на 10% – до 2,2 млрд грн, повідомляє Нацкомфінпослуг.
Рівень виплат по відношенню до зібраних премій склав 15,9%, тоді як минулого року він був вище на 11 п. п. – 27%. П’ять років тому цей показник сягав 33%.
Страшний розпродаж
Експерти пов’язують зниження виплат із зміною структури всього ринку. «Якщо до кризи драйвером страхування в Україні були «моторні» ризики (автострахування. – ред.), то зараз ОСАГО і “Зелена карта” показують слабку динаміку зростання, а обсяги ринку каско навіть падають», – пояснює заступник голови глави Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Олександр Залєтов.
«Продажі страхових полісів у роздрібних мережах щорічно подвоюються і за рік зайняли до 10% частки ринку», – говорить експерт.
При цьому рівень виплат за новими напрямами страхування набагато нижче, ніж з автострахування. «Якщо по каско середній рівень виплат становить 50-60%, то по страхуванню життя позичальників та майна в роздрібних мережах він у межах 10%», – зазначив голова правління компанії «Альфа Страхування» Яцек Мейзнер.
Ця структура входить до трійки лідерів з продажу страховок у роздрібних мережах. Якщо ще пару років тому лише кілька компаній займалися цим бізнесом, то сьогодні їх більше десяти. Найбільш активні – «Арсенал Страхування», «Довіра та Гарантія», «Княжа», «Провідна».
Кинули тінь
З початку 2013 р. набули чинності зміни до законодавства, що скасували оподаткування з внутрішнього перестрахування та зробили страховий ринок привабливим для тіньових операцій. Це призвело до того, що за шість місяців нинішнього року премії, віддані у перестрахування, зросли в 6,5 рази – до 3,9 млрд грн, що склало третину всіх страхових платежів.
«В Україні паралельно розвиваються два страхових ринки: класичний і тіньовий. І останній в 2013 р. зростав набагато швидше», – вважає голова правління однієї із страхових компаній, який попросив не називати свого імені.
Наприклад, директор держпідприємства може за завищеною ціною застрахувати фінансовий ризик. Страхова подія не настане і виплати держкомпанія не отримає. Зате приватна фірма, що належить самому директору і купила поліс в тій же страховій компанії за символічну суму, отримає солідну компенсацію, розповідає Олександр Залєтов.
Саме за цими напрямками відзначається найбільше зниження виплат. За даними Нацкомфінпослуг, за перше півріччя 2013 обсяги виплат зі страхування фінансових ризиків знизилися на 86% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Приміром, якщо в 2012 р. за перші два квартали чисті премії зі страхування фінризиків, за даними ЛСОУ, становили близько 800 млн грн, а виплати майже 300 млн грн, то за це півріччя премії зросли майже вдвічі, а виплати, навпаки, вдвічі знизилися. Виплати по страхуванню майна також зменшилися. У першому півріччі страховики компенсували майже на 50% менше, ніж за відповідний період минулого року.
Опитані учасники ринку прогнозують зниження обсягів виплат ще на 5-10 п. п. до кінця року, оскільки структура ринку продовжує змінюватися. Також причиною зниження виплат може бути і банальне небажання страховиків платити.
«Деякі компанії стали менше виплачувати за полісами КАСКО, – запевнив голова правління «Української страхової групи» Павло Нельга. – Хоча об’єктивно повинні платити більше, адже вартість ремонту і запчастин зростає».
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас