У Азарова чекають від НАТО $25 млн на утилізацію радіоактивних відходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Азарова чекають від НАТО $25 млн на утилізацію радіоактивних відходів

Казна та Політика
230
18 вересня у Брюсселі підпишуть Імплементаційну угоду між урядом України та організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів. Про це повідомила УНІАН начальник прес-служби Міністерства екології та природних ресурсів України Таїса Калініченко.
«Радіоактивні відходи, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні, планують перезахоронити. Вартість проекту становить 25 млн доларів», – повідомила Калініченко.
За її словами, українську делегацію очолить міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков.
Підписання Імплементаційної угоди створить правові підстави для здійснення за рахунок міжнародної технічної допомоги країн-членів НАТО в рамках Трастового фонду НАТО/ПЗМ заходів щодо перезахоронення радіоактивних відходів, які утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР, реабілітації території сховищ радіоактивних відходів, у контексті зменшення загрози потенційного розповсюдження радіоактивних відходів та їх негативного впливу на навколишнє середовище та небезпеки для населення.
Проект розрахований на чотири роки. Основний пріоритет – знешкодження радіоактивних відходів на дев’яти військових об’єктах України. Зокрема, ці відходи вивозитимуться в безпечні місця.
Зазначена угода є першим кроком у механізмі реалізації проектів щодо утилізації й інших типів військових відходів в рамках спільних програм з НАТО
Як повідомлялось, у жовтні 2011 року у Чорнобильській зоні відчуження на майданчику комплексу «Вектор» почалося будівництво Централізованого сховища відпрацьованих радіоактивних відходів.
Державне агентство з управління зоною відчуження прогнозує, що після введення в експлуатацію централізованого сховища радіоактивних відходів (РАВ) у Чорнобильській зоні відчуження всі джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), що є в Україні, вдасться зібрати у сховищі протягом 10-12 років.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас