Навіщо Лукашенко придумав 100-доларове мито на виїзд з Білорусі - аналітика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо Лукашенко придумав 100-доларове мито на виїзд з Білорусі - аналітика

5027
Мінськ бажає поповнити казну за рахунок закордонних поїздок громадян. 100-доларове мито на виїзд з Білорусі може звести до нуля плани ЄС про спрощення візового режиму для білорусів, вважає Наталія Макушина.
Поки в Брюсселі ще тільки обговорюють скасування віз для громадян Білорусі, Мінськ планує зіграти на випередження введенням 100-доларового мита для виїжджаючих за кордон. Задум може виявитися багатоходовим і не тільки поповнить скарбницю, але звести до нуля ідею Євросоюзу про безбар’єрні поїздки білорусів до Європи.
Чим заткнути діру в бюджеті
Сам Остап Бендер міг би позаздрити винахідливості білоруської влади. Якщо великий комбінатор, герой романів Ільфа і Петрова, знав 400 порівняно чесних способів відбирання грошей у населення, то 401-й придумав особисто Олександр Лукашенко, обурений тим, що білоруси залишають у закордонних подорожах до 3 мільярдів доларів на рік. Щоб змусити громадян витрачати гроші в Білорусі і розвантажити склади з непроданими товарами місцевого виробництва, президент вирішив вилучати по 100-доларів у виїжджаючих за кордон за покупками.
Виконуючи завдання глави держави, чиновники продумують, кого з володарів шенгенських віз можна змусити розщедритися при перетині кордону. При цьому населення заспокоюють, що “разкулачать” не всіх, а тільки багатеньких любителів закордонного шопінгу.
Узаконений грабіж
Рішення, за яким принципом будуть сортувати туристів на тих, кого зобов’яжуть платити виїзний податок, і тих, хто буде від нього звільнений, чиновники обіцяють оголосити через місяць. Але вже зараз ясно, що з пошуком підстав для прикордонного грабежу білорусів особливо церемонитися не стануть. Адже опротестувати дії влади у Конституційному суді або в Генеральній прокуратурі громадянам практично неможливо. Не указ функціонерам і рішення Європейського суду з прав людини.
За даними Єврокомісії за 2012 рік, жителі Білорусі отримали майже 700 тисяч шенгенських віз і опинилися на першому місці у світі – 73 візи на 1000 осіб. Звичний для білоруської влади спосіб “відняти і поділити” може принести до бюджету кілька десятків мільйонів доларів і заодно відіб’є бажання зайвий раз поїхати за кордон у тих, для кого поїздка до Європи за недорогими товарами стала справою звичною. Обмеження на виїзд стануть додатковою перешкодою й для тих 70 відсотків населення, які, згідно з опитуваннями, ніколи не були на Заході, і навряд чи туди потраплять після введення виїзного мита.
Ремінь для президента
Але виявилося, що вигадку державних мужів негативно оцінюють навіть ті, хто не має можливості потрапити за кордон. Адже реалізація плану Лукашенко стане не просто бар’єром на шляху вільного виїзду, а торкнеться інтересів практично будь-якої сім’ї. Хоча б тому, що іноземні товари в білоруських магазинах стануть ще дорожче. Тому обговорення можливості введення фактичного податку на виїзд набирає обертів.
Білоруси, що дискутують в інтернеті, пригадали владі і порушення конституції, що гарантує свободу пересування, і неякісну місцеву продукцію, і закордонний одяг, в якому хизуються і президент, і його функціонери. В інтернеті з’явилися фотографії Олександра Лукашенка і прем’єра Михайла Мясникович у вбраннях від недешевих зарубіжних фірм. Особливо в’їдливі незалежні ЗМІ виявили, що сам глава білоруської держави одягає дорогий імпортний ремінь і швейцарський годинник вартістю в 17 тисяч доларів, а своїм громадянам пропонує вироби Беллегпрома і не рекомендує носити “барахло з Євросоюзу”.
Залізна фіранка від Лукашенка
Але Олександра Лукашенка явно не особливо лякає перспектива в черговий раз стати лауреатом пародійної Шнобелівської премії, якої він удостоївся за заборону оплесків на мовчазних акціях протесту 2011 року. Творити дурості, від яких спочатку всі сміються, а потім плачуть, стало для режиму звичайною справою.
Звичайно, в 21 столітті в центрі Європи перешкода для зарубіжних поїздок, що розробляється невиїзним на Захід білоруським керівництвом, стане скоріше “залізної фіранкою”, ніж справжньою залізною завісою – такою ж пародією, як і Шнобелівська премія. Тим більше, що за 19 років правління Лукашенка громадяни звикли знаходити протиотруту в будь-яких обставинах. Так і кордон Білорусі насправді зовсім не на замку, є можливість виїхати в ЄС і через Росію. Але сама ситуація навколо можливого введення виїзного мита вказує на те, що Євросоюз явно програє авторитарному лідерові свою ідею безбар’єрного спілкування білорусів з європейцями.
Автор: Наталія Макушина
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас