ЄС володіє значними сумами, які підготовлені для України - але вони "заморожені" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС володіє значними сумами, які підготовлені для України - але вони "заморожені"

Казна та Політика
2624
Депутат Європарламенту від Естонії впевнена, що Євросоюз повинен відкрити для України раніше заморожену фінансову допомогу, щоб країна на тлі “торгових воєн”, які відбуваються з Росією могла протистояти тиску з боку Кремля.
Євросоюз повинен прискорити зближення з Україною, а також надати їй практичну допомогу в економічній сфері – відкрити ринки і надати заморожену раніше фінансову допомогу, щоб країна могла ефективно протистояти тиску Росії. Про це заявила Крістіна Оюланд, депутат Європарламенту від Естонії.
“ЄС володіє значними сумами, які підготовлені для України, але зараз вони заморожені через низку технічних і бюрократичних причин. Я думаю, в короткостроковій перспективі може бути прийнято рішенні про надання цих коштів. ЄС повинен бути готовий не тільки до розмов, але і до конкретних кроків для захисту наших східних сусідів. Якщо потрібно – бути готовим до прийняття оперативних рішень”, – сказала вона.
В якості такого прикладу вона навела ембарго Росії на постачання молдавських вин: зараз ЄС вирішує питання про оперативне відкриття свого ринку для поставок цієї продукції з Молдови. Політик назвала це “відповіддю на санкції, які Росія застосовує до своїх сусідів”.
Депутат Європарламенту назвала дуже важливою підготовкою до Вільнюського саміту і зазначила, що Європі та Україні потрібно бути готовими до нових провокацій Кремля, який хоче будь-якими способами зірвати підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.
“Я можу порадити українцям: будьте готові з самого початку, що відносини з РФ можуть стати менш близькими. Я можу говорити про це на прикладі Естонії, яка пережила десятиліття подвійних торгових тарифів з Росією з 1994 по 2004 роки, коли ми приєдналися до ЄС”, – сказала політик.
Вона зазначила, що на тлі посилення тиску Кремля на Київ, Україна здобуває все більше союзників в Європі. А ЄС переконується, що він не може приймати пасивну позицію, коли відбувається відвертий шантаж.
“У Євросоюзі зараз склався широкий політичний консенсус, що ми повинні допомагати, підтримувати, а якщо потрібно – захищати країни Східного партнерства від впливу Росії. Ми впевнені, що бажання будь-якої країни приєднатися до міжнародного об’єднання – це її право на власний вибір”, – підкреслила євродепутат.
Раніше повідомлялося про те, що у випадку посилення економічного тиску Росії на Україну та інші країни Східного партнерства, Євросоюз готовий надати не тільки дипломатичну, але й практичну підтримку.
Нагадаємо, 12 вересня Європарламент прийняв резолюцію, в якій назвав неприйнятними дії Росії відносно країн Східного партнерства і закликав Європейську комісію до конкретних дій на підтримку цих країн.
Мова йде про те, що Україна, Грузія і Молдова мають намір підписати або парафувати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді.
Однак такий крок унеможливить їх вступ до Митного союзу під керівництвом Росії. І в Москві неодноразово заявляли, що підписання Україною угоди з ЄС призведе до ускладнення економічних відносин між країнами, навіть продемонструвавши це на практиці: в середині серпня більш ніж на тиждень був посилений митний контроль українського імпорту в РФ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас