Світові банки наростили вливання у ринки до рекорду в першому кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові банки наростили вливання у ринки до рекорду в першому кварталі

Світ
236
У першому кварталі 2013 року обсяг кредитів, виданих світовими банками позичальникам з ринків, що розвиваються (emerging markets), збільшився на $ 267 млрд (8,4%), що стало рекордним підйомом, – до $ 3,4 трлн дол.
Про це пише газета Financial Times (FT) з посиланням на дані Банку міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS).
За даними видання, підвищення обсягів кредитування країн з економікою, що розвивається в січні-березні в значній мірі обумовлене зростанням міжбанківського кредитування, що склало $ 200 млрд (12%).
Збільшення обсягів кредитування ринків, що розвиваються відображає той факт, що в цих країнах інвестори можуть розраховувати на більш високу прибутковість вкладень, ніж у розвинених країнах.
Згідно з даними BIS, 85% загального зростання кредитування emerging markets у першому кварталі припало на частку Китаю, Бразилії та Росії. Так, кредитування Китаю іноземними банками підвищилося на 31% (на $ 160 млрд), Бразилії – на 14% (+ $ 34 млрд), Росії – на 18% (+ $ 29 млрд). При цьому темпи зростання для Бразилії та Росії були рекордними.
Відзначається, що банки єврозони збільшили кредитування ринків, що розвиваються вперше з другого кварталу 2011 року, підвищення в основному припало на частку Франції, Нідерландів, Німеччини та Люксембургу. Кредитування країн з розвиненою економікою в першому кварталі цього року скоротилося на 1,5% (на $ 341 млрд).
Крім вищесказаного нагадаємо, на початку вересня керуючий директор Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард повідомила, що згортання стимулюючих заходів (QE3), введених Федеральною резервною системою (ФРС) США, негативно відіб’ється на економіках, що розвиваються. Звернемо увагу, що, на думку експертів, що через дії ФРС темпи зростання кредитування ринків, що розвиваються можуть сповільнитися.
***
Термін “ринки, що розвиваються” використовується для опису фондових ринків країн з економікою, що розвивається. Останнім часом з’явився новий термін BRICS (абревіатура за першими літерами англійських назв Brazil, Russia, India, China, South Africa), під яким мають на увазі п’ять найбільших країн з економікою, що розвивається: Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південно-Африканська Республіка.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас