АМКУ назвав учасників картелю торгових мереж - їм загрожує штраф у 10% виручки за 2012 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ назвав учасників картелю торгових мереж - їм загрожує штраф у 10% виручки за 2012 рік

Казна та Політика
6283
Антимонопольний комітет вважає супермаркети “Сільпо”, “Фора”, “Фуршет”, “Ашан”, “Велика кишеня”, АТБ, “Еко-маркет”, “Караван”, “Край”, “Новус”, “Перекресток”, SPAR, “Бімаркет”, “МЕТРО” та кілька їхніх “дочок” учасниками картелю.
Його діяльність нібито координувалася за допомогою дослідницької компанії Nielsen, пише видання Forbes, посилаючись на інформацію АМКУ, яка була розіслана рітейлерам на початку минулого тижня.
На думку комітету, великі торговельні мережі порушили законодавство за двома параметрами. По-перше, вони узгоджували між собою формат роботи з постачальниками, що зачіпало інтереси останніх.
Друга претензія АМКУ – 18 великих торгових мереж створили картель, в центрі якого знаходиться компанія Nielsen. “Претензія до Nielsen полягає в тому, що вона збирає інформацію з мереж і без особливої обробки розсилає ці дані по ринку. Це, на думку комітету, дає мережам можливість узгоджувати свою поведінку”, – говорить партнер МЮФ Integrites Олександр Алексєєнко.
У підсумку по кожному з двох пунктів претензій АМКУ пропонує накласти на компанію штраф у розмірі до 10% виручки за 2012 рік. Тобто всього до 20% від обороту кожного з фігурантів розслідування. Точні суми штрафів ще не ясні, але експерти впевнені, що вони будуть менше 10% від обороту.
Nielsen фінансові санкції не загрожують, але її збираються зобов’язати припинити збір і поширення інформації, яка призводить до обмеження конкуренції.
Нагадаємо, розслідування АМКУ стосується 2010-2011 років, коли ціни на продукти харчування у столиці зросли на 20-40%.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас