П'ять років після краху Lehman: банки США не хочуть прискорювати реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять років після краху Lehman: банки США не хочуть прискорювати реформи

Світ
1290
Наступної неділі виповниться п’ять років з дня краху інвестбанку Lehman Brothers, після чого почалася найбільша з часів Великої депресії криза. Саме це шокуюче банкрутство змусило регуляторів почати масштабні реформи фінансової системи. Однак наслідки кризи досі не подолані, а найбільші світові банки продовжують чинити опір посиленню нагляду, вважають аналітики.
«Ми досі живемо в тіні Lehman» – так прокоментував наближення річниці колишній глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше в інтерв’ю газеті Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. На його думку, прийняте владою США рішення допустити банкрутство Lehman не є помилкою: «Не можна вирішити проблему, роблячи ставку на череду врятувань». З ним згоден і член нинішнього директорату ЄЦБ Йорг Асмуссен. «Якби Lehman тоді врятували, то сьогоднішнє банківське регулювання не було б жорсткіше, ніж у 2008 році. У цьому сенсі можна говорити і про щось позитивне у зв’язку з Lehman», – заявив він.
Регулятори за ці роки доклали чимало зусиль, щоб змусити банки зменшити обсяги позикових коштів, збільшити частку ліквідних активів і рідше використовувати міждобові кредити. «Наприклад, правило Волкера спрямоване на обмеження торгівлі за рахунок власних коштів, а аналогічна європейська ініціатива має на меті відділення традиційного бізнесу від ризикових операцій, – сказав провідний економіст IHS Брайн Лосан. – У найближчі роки відповідно до правил «Базель III» планується подальше зменшення обсягу активів». Крім того, прийнятий у США в 2010 році закон Додда-Франка в теорії передбачає наділення влади правом взяття під контроль будь-якого великого гравця і його ліквідації. «Один-єдиний банк сьогодні змусити впасти всю систему вже не в змозі», – заявив днями міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле газеті Welt am Sonntag.
Реформи, однак, йдуть повільно. І одна з головних причин – опір впливових банків, які знову втрачають обережність. Згідно з підрахунками Bloomberg, з 2007 року активи шести найбільших банків США зросли на 28%, до рекордних 9,6 трлн дол. у другому кварталі цього року. Це означає, що владі буде набагато складніше допустити їх банкрутство у разі повторення глобальної кризи. «Концентрація в банківському секторі триває, і це одна з найсерйозніших проблем, – підтвердив РБК daily аналітик Лондонської школи економіки Том Кірхмайєр. – Основна модель банків змінилася недостатньо. Банкам необхідно більше капіталу і ліквідності. Вони все ще далекі від того, щоб бути безпечними».
Чиновники, втім, теж визнають, що сьогоднішній рівень регулювання не гарантує надійного захисту «Коли ми матимемо чітку схему дій в подібній ситуації, коли в практику увійдуть «банківські заповіти» і буде створений європейський фонд ліквідації банків, тоді, цілком ймовірно, вже не буде великою трагедією прибрати з ринку великий банк. Хоча на сто відсотків ми в цьому не впевнені», – визнав Йорг Асмуссен.
Тиск на регуляторів з боку Уолл-стріт не слабшав всі ці роки. Так, представники сектора і лобісти провели з чиновниками понад 700 різних зустрічей з обговорення лише одного положення, пов’язаного з обмеженнями на торгівлю за рахунок власних коштів. У результаті через три роки після схвалення закону Додда-Франка лише 40% з його 398 регулюючих положень введені в дію, підрахували юристи Davis Polk & Wardwell LLC.
«Проблема банків Уолл-стріт, принаймні більшості з них, в тому, що в останні десятиліття вони вийшли далеко за межі свого традиційного посередництва – спрямування коштів власників депозитів та інвесторів у інвестпроекти – і перетворилися на торгові доми на стероїдах», – впевнений оглядач The New Yorker Джон Кессіді. На його думку, адміністрація президента Барака Обами «не доклала достатніх зусиль для запобігання подібним подіям надалі, і наслідки можуть бути набагато серйознішими».
За словами колишнього глави Citigroup Джона Ріда, Уолл-стріт не змінилася настільки сильно, наскільки повинна була. «Деякі банки вважають, що відстрочка (нових правил регулювання) була б бажана, – цитує Ріда Bloomberg. Відновлення економіки, підйом на фондовому ринку і зростання прибутку створюють ілюзію того, що все спокійно, хоча ситуація, як і раніше, не така хороша, зазначив пан Рід.
Володимир Павлов, Олександр Полоцький
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас