Хто і навіщо лякає дефолтом Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто і навіщо лякає дефолтом Україну

3092
Чим ближче дата саміту Україна – ЄС, на якому може бути підписаний договір про асоціацію, тим страшнішими стають прогнози російських віщунів про майбутнє нашої країни. «Дефіцит платіжного балансу України, хронічний і великий, закривається зростаючим зовнішнім боргом. І хоча частка зовнішнього боргу по відношенню до ВВП не така велика, трохи більше 40%, він короткостроковий. Якщо Україна зараз не збалансує свою фінансову систему, то дефолт не за горами. Він може трапитися через 2–3 місяці, можливо, через півроку», — заявив на цьому тижні радник президента РФ Сергій Глазьєв.
Посилаючись на окремі економічні показники, російські експерти просто маніпулюють цифрами. Наприклад, розмір російського держборгу відносно ВВП залишається одним із найнижчих у світі — 12,2% за підсумками минулого року. А от у США, наприклад, він до початку 2013 р. склав 73,6% ВВП, в Японії — 214,3%. Але навряд чи хтось на підставі цих даних стане всерйоз стверджувати, що російська економіка почуває себе краще, ніж американська або японська.
У деяких вітчизняних ЗМІ поширилися як під копірку зліплені економічні викладки, що нібито підтверджують неминучість дефолту в нашій країні. У відповідь на ці публікації з’явилися статті з антитезою: спекуляції на тему дефолту використовуються нинішньою владою для підтримки «модних» антиросійських настроїв. Що й пройшло непоміченим за інформаційним галасом. Дійсно, фінансова ситуація в Україні далека від блискучої. Вже зараз в країні назріває дефіцит валюти. За даними НБУ, міжнародні валютні резерви в серпні знизилися на $1 млрд., досягнувши мінімуму з осені 2006 року. Як пояснюють у Нацбанку, причиною стали виплати за облігаціями держпозики на $392 млн. і погашення чергового траншу кредиту МВФ на $961 млн. До кінця року Україна має повернути фонду ще $1,5 млрд., що викличе подальше зменшення резервів. За інформацією Міндоходів, в січні-серпні до бюджету надійшло на 4,3% менше коштів, ніж за аналогічний період минулого року. «Україна опинилася в умовах класичного подвійного дефіциту — бюджетного і валютного. Ослаблення внутрішнього попиту обіцяє рекордний дефіцит бюджету, близько 80 млрд. грн. або близько 5,5 % ВВП. Покривати такий розрив можна тільки масштабною емісією гривні. Але виникають девальваційні ризики. Вплеснув у економіку свіжовіддруковані гривні, держава отримає валютний шок і буде змушена реструктуризувати борги», — припускає виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Дмитро Боярчук.
Втім, варто згадати, що швидкий дефолт Україні пророкували ще в 2009-му. Більше того, Україна не покидає ТОП-10 країн із найбільшим ризиком дефолту протягом декількох посткризових років. І хоча такі ризики дійсно високі, більшість економістів вважає, що Україна здатна уникнути цієї долі й зараз. Щоб компенсувати виплати МВФ і підтримати золотовалютні резерви, уряд готується до нових зовнішніх запозичень, розраховуючи залучити до $750 млн. «Зараз на ринку багато банків у т.ч. за участю іноземного капіталу. Вони активно підтримують ринок ОВДП, а значить ліквідність системи держфінансів. Не варто забувати і про введення механізму казначейських векселів, що стало дуже своєчасним заходом», -— зазначає головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. Можна не сумніватися, що Кабмін найближчим часом скористається наданим йому правом розраховуватися цінними паперами за бюджетними боргами, що виникли до 1 січня 2013 року, а також по заборгованості з відшкодування ПДВ. Крім того, Мінфін вже готує законопроект щодо секвестрування бюджету, що знизить навантаження на нього, знівелювавши падіння доходів скарбниці.
Очевидно, що Росії зараз політично вигідно наповнювати медіапростір похмурими прогнозами для України у разі її зближення з ЄС. Цікаво, що за чверть століття з початку євроінтеграційних процесів на пострадянському просторі, суть і наповнення російської пропаганди ніяк не змінилися. Наприкінці 1990 р. російські економісти так само пророкували країнам Балтії економічну смерть у складі Євросоюзу та підігрівали побоювання песимістів, порівнюючи, наприклад, ВВП Литви з ВВП Габону. Російські знавці економіки безапеляційно стверджували, що після розриву «господарських зв’язків» прибалти і зовсім загнуться. Особливо ж «експертами» підкреслювалася повна неконкурентоспроможність прибалтійських товарів на європейських ринках. Втім, після того, як вступ в ЄС став доконаним фактом, подібна істерія закінчилася. Та й приводів особливих до подібних прогнозів вже ніби й немає. У 2012 році Естонія, Латвія та Литва стали єдиними країнами в усьому ЄС, які показали більше 3% економічного зростання.
Так що втілення в життя апокаліптичних прогнозів щодо майбутнього української економіки не вигідно ні РФ, ні Євросоюзу. По-перше, це загрожує закриттям одного з найбільших споживчих ринків світу. За підсумками 2012 р. Україна увійшла до тридцятки найбільших імпортерів товарів і послуг, зайнявши 25-те місце з обсягом імпорту $85 млрд. Про це йдеться у звіті Всесвітньої торгової організації «World Trade Report — 2013». Частка України в загальносвітовому обсязі імпорту становить 0,6%, а його щорічний приріст — не менше 2%. У разі дефолту гривня може знецінитися практично вдвічі, як це було в 2008 році, що автоматично здорожчить імпортні товари, і, відповідно, зробить їх недоступними для масового споживача. «ЄС і Росія є ключовими торговими партнерами України. Якщо держава оголосить дефолт, впаде попит на російські та європейські товари. Загальне зниження товарообігу з Україною негативно позначиться на економічній статистиці, як Російської Федерації, так і європейських партнерів», — прогнозує фінансовий аналітик компанії «Альпарі» Олександр Михайленко. А в умовах загального згортання зовнішніх ринків дозволити собі таку «розкіш», як втрата найбільшого «замовника», не може ніхто. За даними Держстату, імпорт з ЄС зараз становить 35% від загального обсягу імпорту в Україну ($129,9 млрд.), з Росії — 27,5% ($9,6 млрд.). По-друге, постраждають європейські та російські кредитори, які частково або повністю позбудуться своїх інвестицій в українську економіку. Адже в разі настання дефолту Україна припинить виконувати всі свої боргові зобов’язання.
Що важливо, українська влада і сама кровно зацікавлена в тому, щоб за будь-яку ціну запобігти дефолту країни. Адже в цьому випадку будуть заморожені всі іноземні рахунки українських резидентів. А це означає, що під загрозою опиниться вся закордонна власність наших олігархів. До дефолту України зараз може призвести лише відсутність конструктивного діалогу з найбільшими кредиторами. Однак і це малоймовірно. Який би шлях не вибрала наша країна, уряду підставлять кредитне «плече».
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас