Шлях з Києва до Харкова збільшиться на п'ять кілометрів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлях з Києва до Харкова збільшиться на п'ять кілометрів

Казна та Політика
1622
Добиратися до столиці з Харкова (або навпаки) доведеться трохи довше, але по покращеній трасі. Плюс п’ять кілометрів компенсує гарний відрізок дороги, який днями затвердив Кабінет Міністрів України. Проект будівництва дороги Київ-Харків-Довжанський в обхід міста Валки в Києві схвалили і порахували, що будівництво об’їзного відрізка обійдеться державі в 848,9 млн. грн. При достатньому фінансуванні нове полотно може з’явитися протягом 20 місяців. Щоправда, коли саме почнеться масштабне будівництво, в Міністерстві інфраструктури поки не знають.
Про будівництво об’їзної дороги навколо міста Валки почали говорити ще 5 років тому. Як розповів Міністр інфраструктури України Володимир Козак, необхідність будівництва зумовлена тим, що нинішня дорога не справляється з інтенсивним рухом транзитного транспорту. «Ділянка дороги Київ-Харків-Довжанський, що пролягає через місто Валки, має недостатню ширину проїзної частини для інтенсивного руху великовагового транзитного транспорту. Також на ній розташована значна кількість перетинів і примикань, що призводить до зростання рівня аварійності на дорозі. Тому й виникла необхідність будувати об’їзну дорогу міста Валки», – пояснив Володимир Козак.
ПО ДВІ СМУГИ І 4 МЕТРИ РОЗДІЛЬНИК
Він також повідомив, що проект буде реалізовуватися на залучені кредитні кошти під державні гарантії. У плані будівництва передбачається перекладка комунікацій, зведення двох мостів, трьох різнорівневих транспортних розв’язок, тунелю, а також встановлення зовнішнього освітлення і модернізованих світлофорів. Всього протяжність нової дороги в обхід міста Валки складе 11,865 км (зараз по прямій через Валки – 5 кілометрів). За 1 квадратний метр траси держава готова заплатити 3289 грн.
Як пояснив «Вестям» перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Анатолій Демченко, об’їзна дорога буде починатися на 420 км (якщо дивитися з боку Полтави) між селами Гонтів Яр і Сніжків і виходити неподалік від повороту до села Литвинівка (430 км). Передбачається, що нова дорога буде першої технічної категорії, ідентична відкритій в 2008 році трасі на Крим Харків-Красноград-Перещепине, яку в народі називають «бетонка». Єдина відмінність цих доріг буде в тому, що на вже побудованій дорозі зелена розділова смуга складає 11 метрів, а на розділову смугу в обхід Валок планується відвести 4 метри. Автомобілі будуть рухатися по чотирьох смугах: дві в одному напрямі і дві в протилежному.
НЕ В ЦЬОМУ РОЦІ
За словами Анатолія Демченка, місцевість в цьому районі досить горбиста і на зведення дорожнього насипу може піти понад півтора мільйони кубічних метрів землі. «Спочатку зводиться земляний насип, а потім вже на нього укладається дорожній «одяг». Йде підготовка основи під дорогу, ну і далі все за технологією», – каже Демченко. Він також уточнив, що шляховики можуть побудувати об’їзну дорогу менш ніж за два роки – приблизно за 20 місяців, але це тільки за умови постійного фінансування.
«Поки ж взагалі невідомі джерела фінансування. Швидше за все, будуть залучені кошти Європейського Банку Розвитку. Коли саме, я поки сказати не можу. Цього року точно будівництво не заплановано. Коли поставлять у план – залежить від фінансування», – зазначив він.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас