На знищення хімічного арсеналу Сирії потрібні роки і 70 тисяч солдатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На знищення хімічного арсеналу Сирії потрібні роки і 70 тисяч солдатів

Світ
671
Загроза військового удару з боку США у відповідь на застосування хімічної зброї в Сирії змусила Москву і Дамаск піти на компроміс. “Уряд приймає російську ініціативу з метою зупинити кровопролиття і уникнути війни”, – заявив прем’єр-міністр Сирії Ваіль Надер аль-Хальк. Сирія висловлює готовність віддати свої запаси хімічної зброї під контроль міжнародного співтовариства.
Якщо за словами підуть справи, то дипломатам, а потім міжнародним інспекторам належить довготривала і дорога робота з реалізації цього рішення. І виконати її практично можна тільки за умови, що всі сторони конфлікту гарантують безпеку міжнародних експертів.
Сирія не приєдналася до міжнародних договорів про заборону хімічної зброї. Які її запаси в країні, точно ніхто сказати не береться. “Називається цифра в тисячу тонн, причому вони розосереджені по країні”, – говорить незалежний експерт з питань роззброєння Ральф Трапп (Ralf Trapp).
Відповідно складним видається і завдання. Спочатку треба з’ясувати і обстежити всі місця складування, щоб встановити запаси. “Але головна умова для цього – всі учасники громадянської війни в Сирії повинні бути задіяні в процесі і підтримувати його. Поки йдуть бої, комплексні інспекції неможливі”, – підкреслює Ральф Трапп.
Це підтверджує і співробітник берлінського фонду “Наука і політика”, експерт з питань контролю над озброєннями Олівер Майер (Oliver Meier). Досвід роботи в інших країнах показує, наскільки трудомісткі і дороги такі програми. “Але всі вони проводилися за більш сприятливих обставин. А от досвіду роботи в умовах триваючого конфлікту у нас немає. Щось схоже було тільки в Лівії, але в набагато скромніших масштабах”, – констатує Олівер Маєр.
Але де гарантія, що Асад не спробує приховати від інспекторів частину свого арсеналу? Коли подібні перевірки проводяться в рамках існуючого договору про заборону хімічної зброї, міжнародні інспектори мають право на місцях усунути всі підозри. Однак Ральф Трапп сумнівається в тому, чи застосовна ця процедура в умовах сьогоднішньої Сирії.
Ще кілька місяців тому США приблизно підрахували скільки персоналу знадобиться, щоб убезпечити запаси хімічної зброї в Сирії в разі інтервенції, тобто без угоди з урядом Сирії.
Тоді Пентагон виходив з того, що будуть потрібні 70 тисяч солдатів і експертів. Якщо вдасться досягти міжнародних угод, контингент може бути значно менше. “Проте потрібно буде забезпечити безпеку інспекторів”, – нагадує Олівер Маєр. На його думку, реалізація всієї програми займе не місяці, а роки.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас