Росія намагається зробити Крим гарячою точкою в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія намагається зробити Крим гарячою точкою в Україні

Кримінал
8700
Останнім часом в українських та російських медіа активно обговорюється участь в сирійському конфлікті громадян України. Конкретно, йдеться про представників кримсько-татарського народу, які нібито масово їдуть до воюючої Сирію щоб отримати бойовий досвід і почати війну в Криму. Напередодні підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом подібна інформаційна кампанія виглядає як спосіб вплинути на результати саміту європейських країн у Вільнюсі.
Delo.UA вирішило розібратися, наскільки інформація, яка дискредитує кримських татар, відповідає дійсності.
Скільки кримських татар воює в Сирії
Спершу треба сказати, що відповідно до законодавства, участь громадян України у військових конфліктах як найманців заборонена. Служба безпеки України постійно перевіряє інформацію щодо участі громадян України в сирійському конфлікті, але підтвердження цьому поки не знайшла. Встановлено лише, що на території Криму прихильники організації Хізб ут- Тахтір проводять активну агітацію серед мусульманської громади, особливо серед молоді, щодо допомоги Сирії.
Керівники Меджлісу кримсько-татарського народу не відкидають участі татар у цьому військовому конфлікті, але тільки як особисту ініціативу кожного. Скільки ж насправді вирушило татар до Сирії, не знає ніхто. У ЗМІ повідомляється про кількість близько 100 осіб. Глава Меджлісу Мустафа Джемільов сказав Delo.UA, що учасників військового конфлікту “можна перелічити на пальцях”.
“Серед кримсько-татарського народу Меджліс поширив інформацію, що брати участь у бойових діях в Сирії заборонено. Але ваххабіти і Хізб ут- Тахтір проводять агітацію серед мусульман, які не входять в Меджліс”, – повідомив Джемільов.
Російська пропаганда
Експерти взагалі вважають інформацію про тисячі татар в Сирії “черговою антитатарською істерією”. Так, директор київського Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос рекомендує не довіряти таким джерелам як “білоруські козаки”, які стверджують, що кримські татари таким чином готуються до війни в Криму. “Апріорі багато людей і в Росії, і в Україні схильні думати про татар як про загрозу для Криму. Тому Росія постійно шукає факти або щось схоже на факти, які б підтверджували страхи, і вони при бажанні завжди знаходяться”, – повідомив він.
На його думку, інформаційна війна потрібна Росії для того, щоб підтримувати постійну напругу в Криму. Російськомовне населення Криму, яке перебуває під впливом російської пропаганди, постійно очікує нападу терористів або війни і перебуває в тривожному стані. “Їх легко переконати в тому, що єдиний рятівник – це Росія і Чорноморський флот, а всі інші зрадять і не захистять. Ця політика побудована на тому, щоб лякати людей і через страх змусити їх об’єднатися навколо Кремля, який може всіх врятувати від загроз”, – пояснив експерт.
У Криму працюють російські політтехнолог
Кінцева мета цієї інформаційної кампанії – зірвати підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яка повинна відбутися в листопаді у Вільнюсі, вважає директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець.
“Росія намагається створити два конфліктні вогнища в Україні: в Криму й на Закарпатті, де у них є підтримка. У зв’язку з цим у Криму активно працюють російські політтехнологи разом з Головним розвідувальним управлінням Генштабу російської армії та Службою зовнішньої розвідки РФ для того, щоб створити конфліктну зону між татарами і російськомовними жителями Криму і таким чином дестабілізувати ситуацію”, – коментує Березовець.
На його думку, в хід можуть піти різного роду провокації, такі як осквернення мусульманських чи християнських святинь, побутові конфлікти, поширення компрометуючої інформації та багато іншого. Масові хвилювання в цих регіонах повинні викликати сумнів у європейських колег, чи потрібно приймати Україну як нестабільну країну.
Чи можна розіграти татарську карту в Криму
Ні для кого не секрет, що Крим в Україні – дійсно слабке місце з точки зору дестабілізації, оскільки в цьому місці перетинається дуже багато болючих точок в культурному, національному, релігійному і геополітичному плані. Використовувати татар у своїх стратегічних іграх є бажання у багатьох країн і різного роду третіх сил.
Директор Соціологічної служби “Український барометр” Віктор Небоженко впевнений, що в Криму спровокувати політичний конфлікт набагато простіше, ніж в будь-якому іншому регіоні, оскільки там завжди небезпечна обстановка.
Він вважає, що після закінчення сирійської кампанії всі найманці і просто борці за мусульманське звільнення повернуться у свої країни – Дагестан, Чечню, Крим, Європу, США та інші країни, і вони навряд чи займуться вирощуванням кавунів. “Природно, маючи бойовий досвід, вони стануть найнебезпечнішим елементом і можуть бути використані будь-якою третьою силою від Заходу до Кремля. Ще невідомо, хто ними швидше скористається”, – пояснює політолог.
Теоретично, можливість заворушень і позаштатних ситуацій фахівці допускають завжди, але в таких розрахунках говорять про масштаб і наслідки. Всі знають, що більшість у кримсько-татарській громаді займає жорстку антиросійську позицію і ці настрої можна використовувати проти російськомовного населення.
Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов сумнівається, що сьогодні хтось здатний використовувати татар проти євроінтеграції України за допомогою якихось терористичних актів чи конфліктів.
“Зрозуміло, що фахівці з дестабілізації шукають слабкі точки, і кримсько-татарська проблема для України – неконтрольований фактор, але для макрополітичних питань це неістотно. Татари не становлять навіть третини населення Криму і там більшість – досить мирні люди, які не піддаються на мобілізаційні заклики. Радикали можуть зробити якісь капості, але вплинути на зовнішньополітичний курс не зможуть, оскільки це все одно буде виглядати дуже локально”, – резюмує експерт.
Михайло Лівандовський
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас