Валютний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ринок

Валюта
227
Дієтичні парадокси
Долар в Україні нервується. Є спокуса пояснити це прогресом по частині інтеграції країни у світову економіку, що тремтить нині під ракетно-бомбовими ударами коаліції в іракові, однак будемо реалістами. Поганий стан безготівкової валюти США на початку полягала у відсутності інтересу до неї на міжбанківських торгах - "зелень" у більшості випадків була в надлишку, дозволяючи НБУ поповнювати резерви - і лише з 26 березня нацбанківські дилери були змушені спускатися в "засіки" за відсутніми мільйонами для валютних інтервенцій. До речі, курси гривневих і доларових інтервенцій не змінилися: 5,3315 UAH/USD і 5,2280 UAH/USD відповідно.
Сальдо торгів, виявилося нейтральним, індиціюючи баланс попиту та пропозиції. Причин паритету трохи. По-перше, такою була обстановка в зовнішній торгівлі на кінець березня. По-друге, позбавлений можливості арбітражу на міжбанку, експортери могли регулювати ринок зміною дати обов'язкової реалізації Вкв-виторгу, то, продаючи її миттєво, то, затягуючи процес у міру сил. Думаю, надходили вони так згідно новин зі світових ринків. По-третє, єдиним шлюзом, через який хвилювання на форексе могли докочуватися на вітчизняний міжбанк, була технологія формування офіційного курсу євро - через фіксинг Франкфуртської валютної біржі. Якщо курс євро на світових ринках падав, то учасники українського міжбанка оперативно продавали цю ВКВ за високою ціною і з вирученою гривнею ставали в чергу за доларом. Думаю, наслідком подібної операції стала значна валютна інтервенція 26-го березня ($20 млн.).
На ринку наявних долар утрачав вагу. За тиждень його курс упав у Донецьку на чотири копійки, у Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові й Одесі - на три, у Києві й у Криму - на дві. Нудна на перший погляд географія відкоту наочно демонструє динаміку рівня недостачі наявної гривні в кишенях жителів регіонів. Саме це стало однією з причин зниження курсу долара. Нагадаємо, у лютому, якщо вірити Держкомстату, середня зарплата по країні знизилася на 2,3%, що разом з реальною інфляцією в березні (близько 1%) змушувало населення звертатися до доларових заначок. Тим часом агрегат М0 (наявні поза банками) залишився колишнім - 26,3 млрд. грн. Тому за минулий тиждень обиватель здав ВКВ на $15,9 млн. більше, ніж купив. До слова сказати, прискорені темпи девальвації наявного долара пояснюються ростом пропозиції наявної "зелені" (на початку місяця продаж ВКВ перевищив попит усього на $7,7 млн.). Тобто, у наявності дієтичний парадокс: обмеження в гривні привело до втрати ваги долара.
Лише з 26-27 березня чітко проявився інтерес населення до євро, як альтернативі долару. Це матеріалізувалося в рості обсягу операцій з евроналом і підвищенню ціни на оптові кількості цієї валюти. У той же час ця тенденція не проявилася в диверсифікованості депозитів населення: пропорції внесків у євро, гривні й у доларах поки незмінні. До уік-енду на ринку наявних склалися наступні курси долара: Київ і Одеса - 5,30-5,32 UAH/USD, Харків і Запоріжжя - 5,31-5,32 UAH/USD, Дніпропетровськ - 5,312-5,318 UAH/USD, Донецьк - 5,30-5,325 UAH/USD, Сімферополь і Феодосія - 5,305 -5,320 UAH/USD. Курси євро були такими: Київ - 5,72-5,75 UAH/EUR, Харків - 5,74-5,77 UAH/EUR, Дніпропетровськ - 5,74-5,76 UAH/EUR, Запоріжжя - 5,77-5,82 UAH/EUR.
У перспективі ринок наявних чекає ще один іспит: Кабмін проти індексації затриманих зарплат і урізує обсяги виплат вкладникам Ощадбанку. Стало бути, наявна гривня підніметься в ціні. У всякому разі, до перших чисел квітня. На тлі світових подій непоміченим залишилася важлива подія: курс наявного долара стала нижче офіційного. Отже, можливе поповнення резервів НБУ безпосередньо з ринку наявних за безготівкову гривню, що нині досить. Утім, навряд чи інститутська серйозно візьметься за цей проект. Долар, як резервна валюта втрачає колишню привабливість, а, виходить, варто чекати змін структури резервів, де частка "зелені" напевно буде зменшена.
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас