Наближається розкол Іспанії: у Каталонії створили 400-кілометровий живий ланцюг з вимогою незалежності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наближається розкол Іспанії: у Каталонії створили 400-кілометровий живий ланцюг з вимогою незалежності

Світ
1605
Мешканці Каталонії, однієї з автономних спільнот Іспанії, сформували сьогодні 400-кілометровий живий ланцюг. Акція людей, що вимагають незалежності цього регіону, відбулася в Національний день Каталонії.
Регіональний прем’єр-міністр Артур Мас оголосив, що референдум щодо незалежності Каталонії відбудеться у 2014 році. Іспанський уряд вважає таке голосування неконституційним.
Як повідомлялось, у січні парламент Каталонії ухвалив декларацію про суверенітет.
На території Каталонії у порядку експерименту введено в обіг власну валюту — eco. Зроблено це було через економічні проблеми, з якими Іспанія не може впоратися з 2008 року.
Каталонія історично тривалий час існувала як окрема держава – з кінця X століття як Барселонське графство, з XII століття в династичному союзі з Арагонським королівством як провідна частина цього союзу – а по тому мала широку самоврядність після створення династичного союзу з Кастильським королівством і виникнення королівства Іспанії в XV столітті. Але вона втратила всі елементи цієї самоврядності з запровадженням централізації Іспанії в XVIII столітті.
Певну автономію Каталонії відновила сучасна Конституція Іспанії 1978 року.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас