Як не стати жертвою квартирного афериста - консультація юриста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не стати жертвою квартирного афериста - консультація юриста

Нерухомість
5795
Тривала реформа системи реєстрації житла створює передумови для махінацій з нерухомістю. Що робити, щоб уникнути клопотів у горезвісному квартирному питанні?
У першому півріччі 2013 кількість договорів реєстрації житлової нерухомості (будинків і квартир) виросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 19,5% – до 10,634 тис. Настільки відчутний приріст пояснюється двома факторами. По-перше, збільшенням числа угод на вторинному ринку у зв’язку з запланованою з 1 серпня зміною правил оцінки, в результаті чого значно могли подорожчати послуги оцінювачів. По-друге, багато громадян просто поспішають внести дані про свої квартири і будинки до нового реєстру Державної реєстраційної служби (Укрдержреєстр), який почав працювати з початку нинішнього року. «Люди чули про можливі махінації з нерухомістю, тому хочуть внести свої дані до реєстру, щоб убезпечити себе від них», – говорить президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.
Отже, з 1 січня 2013 року всі дані про власників житлової нерухомості повинні зберігатися в реєстрі Укрдержреєстру. Реєстрація права власності на нерухомість проводиться держреєстраторами і нотаріусами. Нагадаємо, до реформи реєстрацію нерухомості проводили БТІ. З початку року бюро займаються тільки технічною інвентаризацією майна – оформленням технічних паспортів.
Зараз реєстр Укрдержреєстру тільки заповнюється, що залишає квартирним аферистам гіпотетичну можливість підробити документи і зареєструвати в ньому фіктивну угоду купівлі-продажу. Найпоширеніший спосіб шахрайства – отримати рішення суду за підробленими документами. На підставі рішення суду держреєстратор зобов’язаний внести інформацію в нову базу даних. Це дозволить аферистові оформити право власності на об’єкт, яка набуде чинності з моменту реєстрації в новому реєстрі.
За словами юристів, довести свою правоту в цьому випадку справжнім власникам квартири або будинку буде складно. Але якщо вже трапилася така неприємність, незаконну реєстрацію можна оскаржити в суді. Для цього необхідно оскаржити рішення суду про визнання права власності на тій підставі, що право власності вже зареєстровано, і вимагати скасування реєстраційної дії, пишуть Контракти. «Також бажано на час судового розгляду подати позов і накласти заборону на відчуження нерухомості. Це необхідно, щоб майно не було кілька разів перепродано третім особам», – говорить юрист юридичної фірми «Інюрполіс» Аліна Корецька.
До речі, варто домогтися свіжої заборони на відчуження і всім тим особам, які зробили це до 1 січня 2013 року. Досить часто старі заборони в базі не відображаються і, отже, з нерухомістю можна зробити все, що завгодно. Головне – діяти швидко.
Поки лазівка ​​для шахраїв залишається відкритою в силу того, що реформа системи реєстрації затягується. Справа в тому, що БТІ відмовляються передавати реєстрові книги Укрдержреєстру. «Інформація про власників об’єктів нерухомості дуже цінна, тому БТІ не зацікавлені в тому, щоб так просто її віддати», – говорить директор Всеукраїнської асоціації БТІ Дмитро Павленко. Як відомо, більшість БТІ перебувають у комунальній власності, і міську владу не переконала навіть постанова уряду, яка рекомендувала передати всі дані Укрдержреєстру.
І поки реформа триває, юристи завбачливо рекомендують вносити інформацію про свої квартири і будинки до нового реєстру. Щоб уникнути тривалих і витратних судових розглядів.
За матеріалами:
SV-Development
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас