Через кредитних шахраїв українців тероризують колектори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через кредитних шахраїв українців тероризують колектори

Кредит&Депозит
4056
Фінансисти розгорнули глобальну кампанію з пошуку боржників за кредитами. «Вже місяць мене тероризує колекторська компанія: на мобільний телефон сиплються нескінченні потоки sms -повідомлень, мені дзвонять ночами. Вимагають, щоб я погасила свою заборгованість за кредитом, яка у мене нібито є перед одним з банків. Але я не тільки ніколи в житті не брала споживкредитів, але і в принципі не була клієнтом цієї фінустанови. Все це вже неодноразово говорила настирливим фінансистам, які продовжують бомбардувати мене дзвінками, але вони тільки сміються і пропонують мені змінити номер телефону», – поскаржилася нам Тетяна.
Це не єдине звернення до редакції «Вістей» за останні тижні. Кількість скарг на банкірів і працівників колекторських компаній, які безпідставно звинувачують громадян у непогашенні «міфічних» кредитів, росте як сніжний ком. Визнають проблему і самі фінансисти. «Обсяги споживчого кредитування істотно збільшилися за останні два роки, пропорційно зросла і кількість проблем зі стягненням позик», – сказав нам директор департаменту стягнення кредитів Альфа -Банку (Україна) Артур Атанов.
НЕ ПЕРЕВІРЯЮТЬ НОМЕРИ
Фінансисти називають дві ключові причини необгрунтованих домагань. «Буває так, що номер клієнта, який раніше брав кредит у фінустанові і не виконав свої зобов’язання з виплати, з різних причин переходить до нового власника. Наприклад, стався перевипуск сім-карти мобільним оператором», – говорить в. о. голови правління ПАТ «Банк Російський Стандарт» Андрій Кисельов.
Ключова ж причина – це стрімке збільшення обсягів кредитних шахрайств в країні. Аферисти ще на етапі оформлення споживкредита в банку розуміють, що не будуть його погашати, і дають фінансистам наспіх вигаданий номер телефону, який згодом виявляється контактом реальної людини. Банкіри ж звикли перевіряти все: і паспорти позичальників (у базі даних МВС за вкраденими документами), та їх ідентифікаційні коди (за податковою базою), та довідки про зарплату. Але от тільки не номери мобільників.
КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ БІЛЬШЕ
Шахрайську версію «Вістям» підтвердили правоохоронці. За словами начальника управління зі зв’язків з громадськістю МВС Сергія Бурлакова, за червень-липень 2013 міліція зареєструвала 42,5 тис. кримінальних справ (проти 23,3 тис. справ в січні-листопаді 2012 р.) за статтею «Шахрайство» (за оцінками фінансистів, частка кредитних шахрайств у цій статистиці досягає близько 40-45%).
Банкіри дають дві поради змученим дзвінками громадянам. «Необхідно максимально конструктивно спілкуватися зі співробітником, незважаючи на те, що такі дзвінки можуть докучати і дратувати. При неконструктивному діалозі можуть залишатися підозри, що це «реальний клієнт» таким чином намагається позбутися нагадувань по кредиту. Чим спокійніше будете розмовляти і більше фактів викладіть, тим швидше буде процес видалення вашого номера із системи банку або колектора», – радить в. о. голови правління ПАТ «Банк Російський Стандарт» Андрій Кисельов.
Друга ж порада зводиться до відвідування фінустанови і складання заяви про виключення телефонного номера, помилково внесеного до бази даних. Класична рекомендація юристів – подавати позови. Підставою може послужити порушення двох статей Кримінального кодексу: ст. 355 «Примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань» та ст. 189 КК – «Вимагання». Крайню ж міру проти нав’язливих фінансистів «Вістям» виклали в МВС. «У разі необгрунтованих вимог з погашення заборгованості, громадянам слід звертатися з відповідними заявами до міліції», – сказав нам Сергій Бурлаков.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас