Інформаційна кампанія про можливий дефолт України: головні герої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інформаційна кампанія про можливий дефолт України: головні герої

2736
Невтішні прогнози для української економіки, які останнім часом дуже часто виходять від російських експертів і політиків, не хвилюють українську владу. Такий висновок можна зробити, якщо промоніторити інформполе: ще в серпні наші чиновники регулярно парирували заяви росіян, але в останні кілька тижнів вони зберігають мовчання. Чому українська влада не відповідає на «вибухонебезпечні» заяви росіян і наскільки ефективна така тактика?
Тихі будні
На початку вересня Сергій Глазьєв, радник президента Росії Володимира Путіна, посилаючись на результати досліджень російських економістів заявив: Україна на межі дефолту і врятувати її від цього може тільки зближення з Росією, зокрема вступ до Митного союзу. Заяві Глазьєва передували переговори з керівництвом Кабміну. За словами джерела Forbes з близького оточення першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, 18 серпня Глазьєв неофіційно приїхав до Києва і зустрівся з членами Кабміну. Він передав їм об’ємний звіт під назвою «Ризики настання дефолту в Україні в короткостроковій перспективі».
  У Кабміні цей документ уважно вивчили. «У ньому містилося багато секретної інформації. Наприклад, рівень заборгованості українських банків перед російськими кредиторами. З чого можна зробити висновок, що над документом потрудилися співробітники спецслужб. Але аналітика була необ’єктивною», – розповідає Forbes чиновник, ознайомлений з цим документом.
Олег Ногвінський, голова правління асоціації «Постачальники Митного союзу», який також знайомий із змістом цього звіту, додає, що в ньому йшлося про можливий дефолт України в III-IV кварталі цього року у разі, якщо уряд не залучить російські кредити. «Це висновок російських експертів, але це тільки одна з версій розвитку ситуації в Україні. Документ був під грифом «для службового користування», – зазначає Ногвінський.
Глазьєв підтверджує, що в серпні і вересні неодноразово зустрічався з Сергієм Арбузовим і кілька разів з прем’єром Миколою Азаровим.
На звіт Глазьєва співробітники фінансового блоку Кабміну підготували так звані контр-тези. Їх суть – проблеми у фінансовому секторі існують, але багато з них прикрашені російською стороною. З цими тезами, за словами джерела з близького оточення Арбузова, Азаров 26 серпня полетів до Москви на зустріч зі своїм колегою Дмитром Медведєвим. Ніяких конкретних домовленостей за підсумками зустрічі прем’єрів прийнято не було.
Гучний вересень
Через тиждень, 3 вересня був оприлюднений інший документ про нерайдужні перспективи української економіки під авторством Центру макроекономічних досліджень Сбербанку Росії. Тільки цього разу мова йшла про валютну кризу.
Глазьєв активно транслював витяги з огляду Сбербанку Росії. Наприклад, 8 вересня в інтерв’ю радіостанції «Ехо Москви» він процитував документ, після чого запропонував керівництву України вихід: «Якщо Україна йде до нас у Митний союз, всі ці проблеми знімаються автоматично. Плюс вона отримує можливість доступу до наших кредитних ресурсів».
Але публічної реакції українських чиновників не було. До моменту публікації матеріалу ніхто з членів Кабміну, ні чиновників Адміністрації президента, ні сам Янукович офіційно не прокоментували невтішні прогнози російських експертів. Хоча ще наприкінці серпня прем’єр і президент регулярно парирували заяви Глазьєва і інших проросійських експертів.
Поки керівництво країни зберігало мовчання, в ЗМІ з’явилися публікації про спроби групи піарників розмістити в пресі рекламні матеріали про неминучість дефолту і девальвації гривні. 6 вересня таку ж пропозицію отримав один з кореспондентів Forbes. Але дізнатися деталі та ідентифікувати піарника, який пропонував розмістити замовні статті, не вдалося – від особистої зустрічі вона відмовилася, а пізніше перестала відповідати на дзвінки та листи. Що примітно: опублікувати «потрібну» інформацію намагалися «в лоб» – продзвонюючи не тільки рекламні відділи видань, але і редакції, ніби спеціально намагаючись себе видати.
Глазьєв стверджує, що він не має до цієї піар-компанії ніякого відношення і вказує, що це може бути вигідно комусь всередині країни. Ногвінський і політтехнолог Володимир Грановські (співпрацює з Віктором Медведчуком) заявили, що ця піар-компанія була організована в інтересах чиновників Кабміну, які відповідають за фінансовий сектор, зокрема Арбузова.
Причетність піарників Арбузова до цієї кампанії Forbes підтвердив співробітник центрального апарату СБУ, який відстежував хід інформаційної кампанії навколо дефолту і валютної кризи. За його даними, головна мета, яка переслідувалася – «погасити» інформаційний шум навколо звіту «Сбербанку Росії»: після такого медіаскандалу журналісти будуть набагато обережніше писати про проблеми в українській економіці, боячись бути звинуваченими в «джинсі». Ідентичну інформацію Forbes повідомило джерело з близького оточення Арбузова і два медіаменеджери, про це написала «Українська правда».
Раніше Forbes повідомляв, що піар-супроводом першого віце-прем’єра Арбузова займається Роман Костриця, який працював раніше в команді екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Костриця свою причетність до PR-кампанії заперечує.
Проміжні підсумки
Історія з спробами розмістити рекламні матеріали про можливу девальвацію гривні і дефолт зіграла на руку Кабміну. На думку українського політтехнолога Сергія Гайдая, інформація про те, що російські чиновники намагаються всіма правдами і неправдами змусити українські ЗМІ написати про майбутнє дефолт, нівелювала в очах населення достовірність звіту «Сбербанку Росії» і заяву Глазьєва. «Якщо інформацію намагалися розмістити за гроші, то вона виглядає недостовірною. З політтехнологічної точки зору – це грамотний хід», – каже Гайдай. Грановські додає, що ця кампанія дозволить уряду в майбутньому списувати на «підступи Росії» будь-яку інформацію українських ЗМІ про проблеми у фінансовому секторі.
До того ж, тепер уряду немає необхідності відповідати на риторику Глазьєва і його колег. «Якби той же Азаров заявив, що дефолту не буде – це виглядало б як виправдання. А так чиновники спокійно можуть сказати, що недостовірну інформацію вони не коментують. Зробивши наголос на слові «недостовірна», – додає політолог Віктор Небоженко. А перевірити достовірність прогнозів російських економістів, які пророкують Україні фінансовий колапс, зможе кожен – через 2-3 місяці.
Максим Каменев
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас