Восени українці почнуть активніше купувати валютні казначейські зобов'язання - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Восени українці почнуть активніше купувати валютні казначейські зобов'язання - експерт

Казна та Політика
4070
Зниження ставок по доларових депозитах і сезонний попит на валюту, що збільшується, приведуть до збільшення попиту на валютні казначейські зобов’язання, випущені Міністерством фінансів України для фізичних осіб. Таку думку висловив Мар’ян Заблоцький, фінансовий експерт.
“Статистика попередніх років показує, що половина валюти, яку купує населення, купується саме в ці місяці – вересень, жовтень, листопад. Так що частина традиційного сезонного попиту на валюту перейде і на “казначейки”, – пояснив експерт.
Він нагадав, що серія “А” казначейських облігацій на $ 100 млн була досить оперативно розміщена на тлі ажіотажного попиту на долари і високих девальваційних очікувань населення. У той же час, спостерігався дефіцит готівкового долара, тому за таких обставин казначейські зобов’язання Мінфіну стали прийнятною для населення альтернативою. У той час як серія “Б”, обсяг емісії якої склав також $ 100 млн, за даними Міністерства фінансів до нинішнього часу розміщена лише на половину – близько $ 50 млн. Заблоцький чекає активізації попиту на казначейські зобов’язання в осінній період.
Також експерти звертають увагу, що сьогодні прибутковість казначейських зобов’язань серії “Б”, яка встановлена на рівні 8% річних, дозволяє цим паперам ефективно конкурувати з доларовими депозитами. Прибутковість таких банківських вкладів істотно знизилася в порівнянні з початком року.
Як свідчить “Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб”, який розраховує агентство Reuters, за 12-ти місячний доларовий внесок банкіри готові платити тільки 6,87%, а за шестимісячний – 5,6% річних.
Схожі результати по індикативній вибірці банків наводить агентство “Простобанк Консалтинг”: ставка за 12 місячними доларовими вкладами ледь перевищує позначку 7% річних, у той час як по 6-ти місячним прибутковість коливається від 2,8% до 5,6% річних залежно від виду вкладу. В останні місяці ставки за валютними депозитами демонструють стабільну тенденцію до зниження.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас