До чого призведе робота "друкарського верстата" НБУ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До чого призведе робота "друкарського верстата" НБУ?

Валюта
3297
За підсумками серпня річний приріст грошової маси досяг 18,1%, що є дворічним максимумом. У порівнянні з серпнем минулого року на 12,2% стало більше і готівкової гривні.
При цьому українська економіка залишається унікальною – НБУ додруковує мільярдами гроші, але при цьому інфляція в країні залишається нульовою. Базова інфляція в Україні в серпні 2013 року, як і в три попередні місяці, дорівнювала нулю.
Було б зрозуміло, якби на тлі всього цього з’явилося зростання промислового виробництва, але в липні 2013 року цей показник знизився на 4,9% порівняно з липнем 2012 року. Як стверджують експерти, 15% зростання АПК, викликане хорошим урожаєм, не могло поглинути ці гроші.
“Інфляція не росте, так як купівельна спроможність українців залишається низькою – товарна маса зростає швидше, ніж грошова”, – вважає керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.
Однак, як показують дані Держстату, сальдо зовнішньої торгівлі скоротилося. Так за останніми даними Держстату в червні 2013 року сальдо знову стало негативним і склало 526,2 мільйона доларів, що в 2,8 рази краще за показник червня 2012 року. Але експерти вважають за краще не зв’язувати зростання монетарної бази та імпорт.
Збільшення грошової маси і кількості готівки дозволяє збивати процентні ставки за депозитами. При цьому воно також пов’язане з тривалими проблемами в бюджеті.
“Якщо НБУ продовжить випуск грошей, то до кінця року зростання грошової маси може скласти 15%. Надалі лише девальвація зможе зупинити це зростання”, – відзначає Олексій Паращій з Concorde Capital.
Разом з цифрами за валютним резервом НБУ, який скоротився до $ 21,65 млрд, співвідношення монетарної бази до валютних резервів зросло до 13,1 грн/дол. проти 8,3 роком раніше.
“Торговий баланс хоча і залишається поганим, але не погіршується і балансується надходженням грошей від заробітчан, прямих і портфельних іноземних інвестицій”, – розповідає Ерік Найман.
Однак, як відзначають експерти, НБУ поки жорстко контролює валютну політику. І лише необхідність погашення зовнішнього боргу МВФ поступово спустошує резерви Нацбанку.
У цілому для економіки країни зростання монетарної бази за нульової інфляції не є позитивним знаком, вважає доктор економічних наук і заслужений економіст України Олексій Плотніков.
За його словами, вже восени ситуація зміниться в кращу сторону.
“У жовтні-листопаді інфляція трохи розбовтається. Адже зрозуміло, що нульова ставка інфляції не сприяє зростанню економіки в наших умовах. Зростання монетарної бази набагато менша біда для економіки. Зростання інфляції, як не дивно, дасть поштовх для позитивної динаміки в економіці, а зростання монетарної маси в цілому не критичне”, – зазначає економіст.
Нагадаємо, монетарна база в Україні в серпні виросла на 1,7% (з початку року на 11,1%) – до 283,7 млрд грн, грошова маса – на 0,6% (з початку року на 10,7%) , до 856,3 млрд грн. Про це повідомляє Національний банк України (НБУ) у себе на офіційному веб-сайті. Обсяг готівки поза банками в серпні збільшився на 0,4% (з початку року – на 10,8%) – до 225,2 млрд грн.
Віра Щербакова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас