Коли грошей не шкода: ЦВК витратила 955 млн на непотрібну систему відеоспостереження - Рахункова палата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли грошей не шкода: ЦВК витратила 955 млн на непотрібну систему відеоспостереження - Рахункова палата

Казна та Політика
895
У Рахунковій палаті вважають, що ЦВК неефективно витратила 955,3 млн грн на створення і функціонування системи відеоспостереження на виборчих дільницях. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.
«На створення і функціонування системи відеоспостереження на виборчих дільницях під час виборчої кампанії 2012 року неефективно витрачено 955,3 млн грн, оскільки, за інформацією ЦВК, отримані відеоматеріали практично не використовувалися. Враховуючи те, що застосування відеоспостереження під час наступних виборчих кампаній або в будь-який інший спосіб чинним законодавством не передбачено, подальша доля даної системи залишається не визначеною. На сьогодні її технічні компоненти вартістю 195,9 млн грн передані на зберігання до місцевих державних адміністрацій», – йдеться у повідомленні.
Крім того у Рахунковій палаті звертають увагу на недоліки у плануванні видатків ЦВК. Зокрема, утворення не передбаченого законодавством резерву на виплату заробітної плати членам виборчих комісій у сумі 40,2 млн грн. Аудитори зауважують, що «безсистемні перерозподіли видатків виборчих комісій призвели до формування значних залишків бюджетних коштів».
«Наприкінці 2012 року до державного бюджету повернуто 201,4 млн. гривень. Сюди входять і 323,3 тис. грн, які призначалися на оплату праці членів виборчих комісій та залучених працівників, але не були виплачені через відсутність належного обліку цих осіб. Тим самим створено підстави для звернень цих осіб до суду. Натомість зекономлені кошти в сумі 15,6 млн грн, що сталося у зв’язку з оприлюдненням результатів виборів на два дні раніше встановленого законом терміну, були спрямовані на збільшення одноразової грошової винагороди членам виборчих комісій», – пояснюють у Рахунковій палаті.
Як повідомлялось, у жовтні минулого року прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що уряд добре підготував роботу системи відеоспостереження за ходом парламентських виборів. За словами прем’єра, він особисто переконався, що майже 1 млрд на веб-камери освоєно правильно.
Водночас, після виборів голова Комітету виборців України Олександр Черненко заявив, що, відеотрансляція голосування не завадила фальсифікації його результатів. “З самого початку було зрозуміло, що це авантюра”, – сказав Черненко.
Нагадаємо, згідно з результатами соціологічного опитування більше ніж половина українців вважає, що встановлення відеокамер на виборчих дільницях переслідувало іншу мету, ніж запобігання порушенням.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас