Обама: якщо Асад відмовиться від хімзброї, удар по Сирії буде поставлений на невизначено довгу "паузу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама: якщо Асад відмовиться від хімзброї, удар по Сирії буде поставлений на невизначено довгу "паузу"

Світ
713
Якщо Башар Асад відмовиться від хімічної зброї, удар по Сирії буде поставлений на невизначено довгу “паузу”. Президент США Барак Обама підтвердив це в інтерв’ю телекомпанії ABC.
На питання про те, чи будуть заморожені плани удару по Сирії, якщо Дамаск дійсно передасть хімічну зброю під міжнародний контроль, Обама відповів, що це “абсолютно” вірно. Але на прохання уточнити, про яку паузу може йти мова – тривалістю в дні, тижні або більше – він конкретної відповіді не дав.
Президент США і раніше говорив, що у військовому відношенні з нанесенням удару по Сирії немає особливого поспіху. Коментуючи російську ініціативу з передачі сирійських запасів хімічної зброї під контроль міжнародного співтовариства, Обама зазначив: “Я вважаю це помірно позитивною подією”.
“Подивимося, чи вдасться нам прийти до формулювання, що уникає удару, але що досягає наших ключових цілей – добитися того, щоб хімічна зброя не застосовувалася”, – додав він.
Цього разу в інтерв’ю цілому ряду американських телекомпаній він підкреслив, що ініціатива з хімзброї досягнута під впливом “реальної загрози” такого удару і про те, що “послаблювати” цю загрозу він не збирається.
Відповідаючи на запитання CBS про те, чи може він прийняти російську пропозицію, Обама сказав: “Ми поки не знаємо подробиць. Але я думаю, що потенційно це позитивний розвиток подій”, що може стати першим кроком на шляху до припинення конфлікту.
Президент США повідомив, що дав вказівку держсекретареві Джону Керрі обговорити російську пропозицію, підтриману сирійцями, з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Крім того, Сполучені Штати мають намір поговорити на цю тему з іншими членами Ради Безпеки ООН і генеральним секретарем Об’єднаних Націй Пан Гі Муном.
“Давайте подивимося, що станеться в наступні кілька днів”, – сказав Обама, додавши, що необхідно упевнитися в реалістичності російської ініціативи.
Він також зазначив, що, перефразовуючи Рональда Рейгана, який використав колись відому російську приказку, можна сказати, що Сполучені Штати “не тільки довіряють, а й перевіряють”.
Тому, заявив американський лідер, міжнародне співтовариство має бути впевнене в тому, що хімічна зброя у Сирії буде поставлена під контроль, не буде більше використовуватися, а в перспективі буде вивезена за межі країни і знищена. “У Сирії величезні запаси цієї зброї, одні з найбільших у світі”, – підкреслив Обама.
Він зазначив, що поки не хотів би говорити, як повинна виглядати майбутня домовленість по хімзброї в Сирії, і хотів би вивчити деталі російської ініціативи. “Думаю, що для мене було б передчасним складати проект документа. Я хочу дізнатися, в чому насправді полягає пропозиція”, – заявив президент США.
“Ми були б украй зацікавлені в тому, щоб від Росії та Сирії надійшла серйозна пропозиція, і ми могли б побачити, про що в ній йдеться”, – сказав Обама.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас