Старий кінь маржу не зіпсує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Старий кінь маржу не зіпсує

Особисті фінанси
1713
Коли фінансові ринки зростають, інвестори зазвичай вкладають кошти в акції та інші цінні папери. У часи нестабільності всі кидаються на пошуки «тихої гавані», в ролі якої часто виступає золото або захищена від падіння валюта, наприклад, швейцарський франк або японська ієна. У списку об’єктів інвестування є також предмети колекціонування, однак вони не настільки популярні, як цінні папери і дорогоцінні метали. А дарма – як показало недавнє дослідження, вкладення в рідкісні автомобілі та вина набагато прибутковіше, ніж інвестиції в золото.
Колекційні автомобілі, марки, монети, предмети мистецтва, рідкісні вина, ювелірні вироби, китайська кераміка, годинники – ось неповний список так званих «інвестицій пристрасті» (passion investment). За підрахунками британської компанії Knight Frank, зростання цін на предмети колекціонування (а до їх числа, як відомо, відноситься не всяка дорога річ) за останні десять років у середньому становило 175 відсотків. Для порівняння, індекс Лондонської фондової біржі FTSE 100 за цей же час збільшився на 55 відсотків. Розбивка по окремих категоріях колекційних предметів виглядає ще більше вражаюче.
Автомобілі
Ціни на колекційні машини за останні десять років зросли на 430 відсотків, обігнавши за прибутковістю навіть золото (зростання на 273 відсотка). Найдорожчим автомобілем, будь-коли проданим на аукціоні, вважається Mercedes-Benz W196R. Всього було випущено 14 таких машин; до теперішнього часу «дожили» десять.
Найдорожчою є W196R з номером кузова 00006/54. За кермом саме цієї машини аргентинський гонщик Хуан Мануель Фанхіо виграв Гран-прі Німеччини і Швейцарії 1954 року. Легендарний болід продали цього року майже за 30 мільйонів доларів. Скільки вдалося заробити на угоді його колишньому власникові, підрахувати не вийде, тому що невідомо, за якою ціною він придбав автомобіль і скільки коштів у нього вклав. Про останнє можна лише здогадуватися з різниці у вартості між W196R і попереднім рекордом – Ferrari 250 Testa Rossa, яку продали у 2011 році «всього» за 16,4 мільйона доларів (тобто куплена W196R була за меншу суму, інакше «старий» рекорд теж належав би цьому авто).
Марки
За автомобілями в рейтингу Knight Frank слідують марки – вони за останні десять років подорожчали на 255 відсотків. Найдорожчою маркою зараз вважається жовтий трьохскіллінговик. У 1855 році завдяки помилці при друку перших марок у Швеції три марки замість зелених виявилися жовтими. У 1886 році молодий колекціонер Георг Вільгельм Бакман випадково натрапив на один жовтий трьохскіллінговик, перебираючи листи своїх дідуся та бабусі. Бакман продав марку всього за сім крон (в перерахунку на сьогоднішні гроші – близько напівдолара).
Згодом марка не раз змінювала власників. У 1937 році її купив румунський правитель Кароль II за п’ять тисяч фунтів (зараз близько 30 тисяч доларів). До 1990 року вартість жовтого трьохскіллінговика виросла до мільйона доларів, до 1996-го – до 2,9 мільйона франків (на той момент близько 2,3 мільйона доларів). У 2010 році марку перепродали ще раз. Ціна при цьому офіційно не оголошувалася; за повідомленнями ЗМІ, вона могла скласти до 2,6 мільйона доларів.
Монети
Колекційні монети за десятиліття також істотно подорожчали – середнє зростання цін становив 225 відсотків. Найдорожчою монетою є срібний долар 1794 виробництва (Flowing Hair dollar) – одна з перших монет, викарбуваних федеральним урядом США.
У 1880 році монети 1794 карбування оцінювалися в 50 доларів за штуку. До початку 90-х років таких срібних доларів залишилося близько 120-130. У січні одна з 200-річних монет пішла з молотка за десять мільйонів доларів.
Предмети мистецтва
Найдорожчий предмет мистецтва, коли-небудь проданий на аукціоні, – одна з п’яти картин Поля Сезанна з серії «Гравці в карти». Втім, це неофіційна інформація, вартість полотна, як і його власник, не розкриваються.
За інформацією ЗМІ, картину купила родина еміра Катару за 250-300 мільйонів доларів. До цього полотно довго перебувало в колекції грецького мільярдера Георга Ембірікоса, і оцінити, наскільки більше за неї заплатили араби, неможливо. Можна лише відзначити, що попередній рекорд належав картині Пабло Пікассо «Оголена на тлі бюста і зеленого листя» – її продали за 106 мільйонів доларів.
Вино
Найдорожчим вином на сьогодні є Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 розливу – шестилітрова пляшка була куплена за 500 тисяч доларів. Щоправда, сталося це на благодійному аукціоні, тому справжня ціна її, мабуть, трохи нижче.
Покупцем став колекціонер і підприємець Чейз Бейлі (Chase Bailey). На питання про те, за яких обставин він збирається випити вино за півмільйона доларів, бізнесмен відповів, що закотить бурхливу вечірку.
Якщо ж виключити Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, то першими в списку виявляться вісім пляшок Romanee-Conti DRC 1990 року. У 1996 році на аукціоні Sotheby’s за цей лот віддали майже 225 тисяч доларів.
Коштовності
Найдорожчим дорогоцінним каменем є діамант «рожевий граф». У 2010 році на аукціоні в Лондоні цей камінь був проданий більш ніж за 46 мільйонів доларів. Рожеві діаманти рідко зустрічаються в природі, до того ж «рожевий граф» володіє значними розмірами – 24,78 карата.
Попередня вартість діаманта невідома. Раніше він належав ювеліру Гаррі Вінстону, а в 1950 році перейшов в приватну колекцію.
У список найдорожчих каменів входить також безбарвний діамант «Спадщина Вінстона» вагою 101,73 карата, за який у травні 2013 року віддали 26,7 мільйона доларів. У числі «рекордсменів» також «Віттельсбах-Графф» (24,3 мільйона доларів) і «Ерцгерцог Йосип» (21,48 мільйона доларів).
Китайський фарфор
Однією з найбільш тендітних і одночасно неймовірно дорогих речей є китайська ваза епохи імператора Цяньлун з династії Цин (XVIII століття). Від інших подібних раритетів, як кажуть фахівці, її відрізняють відмінний стан і складний візерунок.
Вперше ваза був виставлена на торги в листопаді 2010 року. Колекціонер з КНР тоді погодився заплатити за неї 83 мільйони доларів. Проте рекорд не був встановлений – покупець або не зміг знайти гроші, або вирішив, що переоцінив фарфор.
У підсумку власники вази, почекавши два роки, перепродали реліквію за набагато скромнішу суму. За інформацією ЗМІ, вартість угоди могла скласти 32-40 мільйонів доларів. Ця ціна єнайбільш ймовірною – за словами фахівця з антикваріату Джузеппе Ескеназі, сума в 83 мільйони була «абсолютно немислимою».
Годинники
Останнє місце в рейтингу прибутковості предметів колекціонування займають годинники. Лідерство в цій категорії належить Patek Philippe Caliber 89. Таких годинників випустили всього чотири примірники: з корпусами з білого, жовтого, рожевого золота і платини. Цей годинник вважається найскладнішими у світі – він володіє 33 функціями.
Patek Philippe Caliber 89, втім, навряд чи можна назвати ідеальним об’єктом для інвестування, так як спочатку вони оцінювалися в шість мільйонів доларів, а згодом один з примірників був проданий на аукціоні за п’ять мільйонів.
***
«Інвестиції пристрасті» говорять самі за себе – це вкладення коштів не тільки заради отримання прибутку. Багаті бізнесмени купують колекційні автомобілі або годинники не для того, щоб їх перепродати, а для того, щоб володіти ними. Незважаючи на істотне зростання вартості основних колекційних предметів, масовий інвестор навряд чи прийде на цей ринок: таке вкладення коштів вимагає не тільки ділового підходу, але й любові до мистецтва.
Сергій Козловський
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас