Ще один укол дружби: Росія відмовилася від українського полігону "НВТКА" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ще один укол дружби: Росія відмовилася від українського полігону "НВТКА"

Казна та Політика
5600
Росія офіційно поінформувала українську сторону про те, що, починаючи з 2014 року, більше не планує використовувати полігон “НВТКА” для підготовки льотчиків в інтересах авіації Військово-морського флоту РФ. Про це повідомило високопоставлене джерело в Міноборони РФ.
В Єйську (Краснодарський край) завершується будівництво російського комплексу “НВТКА”. У середині липня цього року літаки МіГ-29КУБ здійснили перші тренувальні польоти, що імітують захід на посадку на авіаційну палубу цього полігону.
“Українська сторона проінформована про те, що полігон злітно-посадкових систем “НВТКА” у Криму, починаючи з 2014 року і в подальшому використовувати для підготовки льотчиків авіації російського Військово-морського флоту не планується”, – сказав співрозмовник.
За його словами, українські партнери у відповідь вже заявили про готовність припинити дію російсько-української міжурядової угоди від 1997 року, що регламентує використання полігону “НВТКА”.
Раніше головком ВМФ РФ адмірал Віктор Чирков повідомив, що російський тренажер у Єйську почне функціонувати на рубежі 2013-2014 років. Григорій Нагінський, який займав пост директора Спецстроя, заявляв, що літаки почнуть літати на російському тренажері у вересні-серпні 2013 року.
Нагадаємо, авіаційний комплекс “НВТКА” (наземний випробувальний тренувальний комплекс авіаційний) використовується для підготовки льотчиків палубної авіації. Єдиний створений в СРСР тренувальний авіакомплекс знаходиться на аеродромі Новофедорівка (поблизу міста Саки в Криму). Після розпаду СРСР він перейшов до України. Угода між урядами України і Росії про використання полігону була підписана в лютому 1997 року.
У березні цього року перший заступник міністра оборони України Олександр Олійник заявив, що Україна вивчає можливість надання тренувального комплексу палубної авіації “НВТКА” у Криму збройним силам інших держав за погодженням з Росією.
Раніше повідомлялося про те, що Росія має намір восени 2013 року ввести в експлуатацію власний аналог кримського авіатренажерного комплексу “НВТКА”, за використання якого минулого літа Україна вирішила брати з росіян “живі” гроші замість комплектуючих до авіатехніки.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас