Через "кіпрську дірку" і "внутрішній офшор" повз держбюджету продовжують витікати мільярди - Пинзеник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через "кіпрську дірку" і "внутрішній офшор" повз держбюджету продовжують витікати мільярди - Пинзеник

Казна та Політика
1878
Незважаючи на всі зусилля по боротьбі з ухиленням від оподаткування, бюджет продовжує втрачати величезні кошти через існування значного числа зовнішніх і так званих внутрішніх офшорів. Про це в інтерв’ю розповів доктор економічних наук, народний депутат Віктор Пинзеник.
“Чи є на чому економити або знайти додаткові джерела? Є. Насамперед, є речі, пов’язані з доходами – офшори, як зовнішні, так і внутрішні. Класичний приклад зовнішніх – Кіпр. Уряд нібито хотів закрити офшори, але так і не закрив. Кіпр “закривали” дуже довго і все одно там залишилися діри. І чималі діри, – повідомив екс-міністр.
При цьому він пояснив, що “доходи від продажу активів в Україні, що належать інвесторам з Кіпру, не обкладаються податками. Час від часу ми чуємо повідомлення про такі продажі. Український бюджет не отримує жодних податків від таких операцій”.
Так само експерт закликав до повної ліквідації податкових пільг усередині України, які прийнято називати внутрішніми офшорами.
“Тепер з приводу внутрішніх офшорів, або податкових пільг. Закривайте їх! Можна говорити про якийсь пошук компромісів – але тут є величезна діра. Пам’ятаєте, який ефект ми отримали в 2005 році, коли закрили офшори? Однак потім процес пішов у зворотний бік, і сьогодні в Податковому кодексі – величезний перелік податкових пільг, який вирішили відродити”.
При цьому експерт підкреслив, що для прийняття подібних рішень необхідна тільки політична воля. “Я спростую ваше твердження, що ніколи справа не доходить до конкретних речей. 25 березня 2005 був прийнятий закон, який скасував абсолютну більшість податкових пільг. Ми зробили це. І таким чином збільшили доходи бюджету майже вдвічі. Ми закрили абсолютну більшість пільг. Коли є бажання, воля – це реально” – резюмував Пинзеник.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас