Країни G20 розділять податкову інформацію в 2015 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни G20 розділять податкову інформацію в 2015 р.

Світ
812
Міністри країн «Великої двадцятки» (G20) на саміті в Росії пообіцяли усунути лазівки, крізь які великі бізнеси уникають сплати податків. До кінця 2015 р. вони розраховують впровадити «новий глобальний стандарт» – автоматичну систему спільного користування податковою інформацією.
Ідея про глобалізацію податкової системи дозріла давно. Податкові органи та антикорупційні групи все активніше закликають до цього, вказуючи, що великі компанії стають все більш багатонаціональними і знаходять все більше способів не платити щорічно близько $ 300 млрд. податків з прибутків ні в одній з юрисдикцій.
«Ухилення від оподаткування шляхом переказу коштів з країни в країну підриває фінанси наших держав і віру громадян у справедливість податкової системи. Ми підтверджуємо плани щодо вирішення цих проблем і зобов’язуємося зробити необхідні кроки, щоб змінити правила виявлення податкових ухильників, шкідливих практик і агресивного податкового планування», – йдеться в підсумковому документі саміту G20, що відбувся в четвер і п’ятницю в Санкт-Петербурзі.
«Прибутки повинні обкладатися податками в тих місцях, де їх генерує економічна активність, а також там, де відбувається приріст капіталу», – зазначено в комюніке G20.
Призвідником впровадження системи міжнародного обміну даними про податки була Британія, якій вдалося отримати письмову згоду на впровадження відповідного «глобального стандарту» від 50 країн.
Минулого місяця до цієї ініціативи приєднався Китай, давши добро на доступ до своєї інформації. Таким чином, ділитися даними про податки вирішили всі двадцять країн G20, що дозволяє «Великій двадцятці» ввести нову систему в рамках свого клубу, а потім розширити, «затягуючи на борт» інші держави.
Також лідери G20 пообіцяли допомагати країнам, що розвиваються відстежувати грошові потоки в податкових гаванях для знаходження податкових ухильників.
Експерти кажуть про важливий прорив, називаючи підготовлювану автоматичну систему обміну податковою інформацією важливим інструментом для боротьби з корупцією та запобіганню нових глобальних фінансових криз.
Так, благодійна організація ActionAid повідомила, що у затіяної G20 реформи «є потенціал, щоб повністю покінчити з ухиленням від податків, яке щороку забирає у країн, що розвиваються більше коштів, ніж вони отримують у вигляді допомоги».
Втім, деяких аналітиків насторожує, що ініціатором змін є Британія, яка сама має погану славу покровителя сірих фінансових схем. Її Віргінські острови – один з найбільших світових офшорів, що користується особливою популярністю у податкових ухильників з країн колишнього СРСР.
Українські підприємства нерідко експортують свою продукцію британської компанії за заниженою ціною, а потім ввозять її назад в Україну для продажу вже за ринковою вартістю.
За словами економічного радника благодійної організації Christian Aid Алекса Пратса, хоча G20 підкреслює, що реформа глобальної податкової системи готується заради блага країн, що розвиваються, може статися так, що системою відстеження податкових ухильників зможуть користуватися тільки багаті і великі.
«Держави, що розвиваються не були запрошені за стіл переговорів, де обговорювалася реформа. G20 нічого не зробила для підтримки ініціативи податкового комітету ООН, який хотів залучити більше країн до обговорення реформи. Якщо голоси бідних держав ніхто не слухав, то, ймовірно, реформа буде служити тільки багатим», – зазначає Алекс Пратс.
Christian Aid також висловила розчарування, що G20 не робить ніяких дій для зняття секретності щодо того, хто володіє та контролює мільйони компаній по всьому світу. Без цього податківцям країн, що розвиваються майже нереально обчислити порушення в багатошарових структурах, побудованих із холдингових компаній, закордонних філій і офшорів.
Як писали «i», у травні нинішнього року в США спалахнув скандал: сенатори звинуватили свою найбільшу корпорацію Apple в відведенні від американських податкових органів $ 44 млрд. податків на прибуток за чотири роки.
Пізніше подібні претензії були висунуті іншим гігантам Google, Amazon і Starbucks. Під вогонь також потрапили країни Ірландія і Люксембург, що дозволили транснаціональним компаніям вивести гроші в податкові гавані.
Денис ЗАКІЯНОВ
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас