Наскільки малі резерви Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наскільки малі резерви Нацбанку

Валюта
6638
У серпні резерви НБУ знову знизилися – на $ 1,07 млрд. Тепер їх обсяг $ 21,65 млрд. Це мінімум з листопада 2006 року.
Причина – невідповідність надходжень до України валюти та її відтоку з країни. Завдяки розміщенню валютних ОВДП за місяць Мінфін зміг залучити в скарбницю $ 187 млн, а витратив на погашення виплат у валюті разом з Нацбанком $ 1,295 млрд. Три чверті з яких – борг перед Міжнародним валютним фондом.
З квітня 2013 року – останнього місяця, коли золотовалютні резерви зростали, вони схудли на $ 3,6 млрд. Багато це чи мало? Forbes проаналізував розмір резервів, виходячи з п’яти найбільш часто використовуваних критеріїв. Нинішнього обсягу резервів достатньо, щоб комфортно погашати зовнішній борг, але явно мало, щоб одночасно продовжувати фінансувати дефіцит поточного рахунку та забезпечити стабільність гривні у разі різких коливань.
Критерії достатності золотовалютних резервів (ЗВР) Нацбанку
1. Співвідношення ЗВР та імпорту товарів і послуг
Дозволяє оцінити можливість НБУ фінансувати дефіцит поточного рахунку.
Норматив: покриття трьох місяців імпорту* (вважається, що за цей час економіка повинна адаптуватися до зовнішнього шоку і справити заміщення імпорту).
Показник України: 2,6 місяця

*Forbes використовує показник середнього розміру імпорту за останні 12 місяців (з урахуванням прогнозу «CASE-Україна» на серпень 2013 року).

2. Критерій Грінспена-Гвідотті (співвідношення резервів та короткострокового боргу)
Дозволяє оцінити можливість НБУ фінансувати дефіцит поточного рахунку.
Норматив: покриття трьох місяців імпорту* (вважається, що за цей час економіка повинна адаптуватися до зовнішнього шоку і здійснити заміщення імпорту).
Показник України: 2,6 місяця

*Forbes використовує показник середнього розміру імпорту за останні 12 місяців (з урахуванням прогнозу «CASE-Україна» на серпень 2013 року).

2.Критерій Грінспена-Гвідотті (співвідношення резервів та короткострокового боргу)
Дозволяє оцінити достатність резервів для виплат за сукупним зовнішнім боргом протягом наступних 12 місяців.
Норматив: не менше 100% усіх виплат за зовнішнім боргом (обслуговування і погашення) в наступні 12 місяців.
Показник України: 34,9%**
Українські економісти вважають, що для нашої країни цей критерій підходить не повністю. Він використовує виплати приватного сектора за зовнішнім боргом, велика частина якого складається з кредитів від пов’язаних структур, тобто, по суті, не будуть виплачуватися, говорить головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. Начальник відділу аналізу та досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб додає: під час кризи 2008-2009 років рівень рефінансування таких боргів серед українського бізнесу досягав 100%.
Без урахування боргів корпоративного сектору рівень покриття резервами короткострокового зовнішнього боргу держави – ​​195%**.

**Обсяг короткострокового зовнішнього боргу України – $ 62070 млрд. (останні доступні дані – на 1 квітня 2013 року).

3. Співвідношення резервів та грошового агрегату M2 (дозволяє оцінити можливість НБУ проводити валютні інтервенції)
Особливо важливий для країн з фіксованим валютним курсом.
Норматив: 20%
Показник України: 20,1%***
При розрахунку цього показника українські економісти також радять робити поправку. В Україні діє жорстка прив’язка курсу гривні до американського долара. «Щоб ця прив’язка була стабільною, обсяг резервів за нинішнім офіційним курсом валюти має дорівнювати обсягу гривневої грошової бази, – відзначає економіст міжнародної фінансової організації, що попросив на нього не посилатися. – Така рівність спостерігалося до літа 2012 року, але потім резерви скоротилися настільки, що, якщо сьогодні захотіти конвертувати в долар всі готівкові гривні, зробити це можна буде лише за курсом 12 гривень за долар».

*** На кінець липня М2 становив 848,4 млрд гривень. Статистики за серпень ще немає, але, за даними «CASE-Україна», в середньому з початку 2013 року, М2 зростав на 1,4% на місяць. Тобто за результатами серпня дійсно міг становити 860,2 млрд гривень ($ 107,663 млрд). Ця цифра і враховувалася в розрахунках.

4. Критерій Редді (оцінює достатність резервів для обслуговування міжнародних розрахунків у цілому)
Означає покриття рівня тримісячного імпорту, а також річні платежі за державним зовнішнім боргом, щоб виключити дефолт за держзобов’язаннями.
Норматив: не менше 1,00
Показник України: 1,38
5. Нова метрика МВФ (дозволяє оцінити стійкість резервів перед усіма ключовими ризиками)
Для країн з фіксованим валютним курсом розраховується як сума 30% короткострокового зовнішнього боргу + 15% «інших зобов’язань» + 10% грошової маси + 10% експорту.
Норматив: 100% (для України це $ 41239 млрд.)
Показник України: 52,5%
Дар’я Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас