Що буде з євро цієї осені? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з євро цієї осені?

Світ
3714
Найбільш значущими факторами, що визначають вартість європейської валюти по відношенню до долара США цієї осені, будуть події на Близькому Сході та монетарна політика Центробанків Європи та США.
Ескалація сирійського конфлікту призведе до зростання цін на енергоносії, як наслідок, зробить логістику більш дорогою, що обмежить експортний потенціал економік, які є нафтовими нетто-імпортерами. У разі реалізації цього сценарію європейська валюта буде перебувати під тиском, оскільки подальше зростання цін на енергоносії вдарить по європейському бізнесу і зведе нанівець результативність більшості заходів, спрямованих на відновлення європейських економік і призведе до погіршення і без того не самих райдужних прогнозів ВВП єврозони.
Останні заяви голови Європейського Центробанку Маріо Драгі говорять про погіршення прогнозів основних макроекономічних показників зони євро. Зокрема, прогноз ВВП на 2014 рік знижено на 0.1%, до 1%. Крім цього, Драгі акцентує увагу інвесторів на те, що ЄЦБ буде проводити стимулюючі заходи стільки, скільки буде потрібно і не виключає можливість подальшого зниження ставок.
Зміцнення національної валюти робить негативний вплив на економіку ЄС, оскільки висока вартість євро знижує експортний прибуток і загальну конкурентоспроможність європейських товарів.
Висока вартість євро суперечить інтересам експортерів та чинній ультрам’якій монетарній політиці ЄЦБ. Чутки про згортання програми кількісного пом’якшення в США у поєднанні з ключовою роллю США в можливому військовому конфлікті в Сирії сигналізують про можливість зростання волатильності на американських фондових ринках, на тлі чого курс долара проти кошика валют також може змінюватися дуже динамічно. Іншими словами, напрямок курсу американської валюти залежатиме від осінньої макроекономічної статистики зі США і подальшого розвитку подій на Близькому Сході.
При цьому з точки зору фундаментального аналізу європейська валюта виглядає значно слабкіше американської. Якщо в США все голосніше звучать заяви представників ФРС про згортання програми стимулювання економіки, то в Європі ситуація прямо протилежна – ЄЦБ проводить стимулюючі заходи і відкрито заявляє про можливе продовження пом’якшення монетарної політики у разі погіршення макростатистики.
Можна зробити висновок, що євро може продовжити своє зниження проти долара. Зростання геополітичної невизначеності на Близькому Сході і ультрам’яка політика ЄЦБ є основними передумовами можливого зниження курсу. Найбільш ймовірний коридор для курсу EURUSD цієї осені – 1.33 – 1.26.
Олександр Михайленко,
фінансовий аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас