РФ: Україна могла б мати сьогодні газ в 3 рази дешевше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ: Україна могла б мати сьогодні газ в 3 рази дешевше

Енергетика
2825
Україна сама відгороджується і робить такі кроки, які прирікають її на дорогий газ, нафту і на ізолювання від ринку Росії. Про це в інтерв’ю радіо “Ехо Москви” заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв.
“Договір про Єдиний економічний простір з Росією, Білорусією і Казахстаном Україна ратифікувала багато років тому, це частина української законодавчої бази. Якби далі рухалися в цьому напрямі, мали б сьогодні газ, так само як Білорусь, мали б газ в три рази дешевше”, – заявив Глазьєв. За його словами, контракти, які укладаються всередині Митного союзу і зовні – принципово різні.
“Всередині у нас по газу діє принцип рівної прибутковості. Пакет по Єдиному економічному простору йшов вже після Митного союзу. Ми прийняли рішення про скасування імпортних мит і непросте рішення про скасування експортних мит – в межах обсягу енергоносіїв, який споживається в кожній державі”, – зазначив радник Путіна.
При цьому Глазьєв підкреслив, що Україна “вже підписала угоду про участь в Європейському енергетичному співтоваристві, де взяла на себе європейські норми регулювання транзиту енергоносія, що зробило для “Газпрому” участь у консорціумі по трубі невигідною, безглуздою”.
“Тобто Україна сама відгороджується, в цьому проблема, вона сама робить такі кроки, які її прирікають на дорогий газ, на дорогу нафту, на ізолювання від ринку Росії і Митного союзу. Навіщо це українське керівництво робить, нам не зрозуміло”, – заявив Глазьєв.
“Коли ми запитуємо наших друзів, з якими ми вели переговори ще 10 років тому, вони нам кажуть: це не наше рішення, це ще та влада прийняла, “помаранчева”. А навіщо ж ви продовжуєте те, що не ви приймали? Ось ця інерція прийнятих рішень, якийсь параліч, нездатність їх змінити, нездатність задуматися про довгострокові наслідки – це найдивніше. Таке враження, що люди для себе прийняли деякі рішення, керуючись прихованими для нас мотивами”, – додав радник глави РФ.
“Я тому і розповів про свою зустріч з цією поінформованою людиною в Києві, яка пояснила мені, що у людей там майно, гроші, капітали. Якщо у людини горизонт ухвалення рішення – один рік, а через рік вона піде на пенсію і поїде жити в Австрію, яка у неї мотивація? Воан хоче бути там шанованою людиною…. і я говорю не про президента Януковича”, – зазначив він.
Нагадаємо, під час зустрічі з фракцією Партії регіонів 4 вересня президент Віктор Янукович звинуватив російських партнерів у порушенні цілого ряду домовленостей.
Янукович нагадав, що під час узгодження Харківських угод російська сторона на найвищому рівні пообіцяла, що частиною досягнутих домовленостей стане зміна формули ціни газу, що продається “Газпромом” в Україну. Згодом росіяни так і не виконали даних обіцянок.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас