РФ: якщо Україна зараз не збалансує свою фінансову систему, то дефолт буде через 2-3 місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ: якщо Україна зараз не збалансує свою фінансову систему, то дефолт буде через 2-3 місяці

Казна та Політика
7494
Якщо Україна зараз не збалансує свою фінансову систему, то дефолт не за горами, сказав в інтерв’ю радіостанції Эхо Москвы радник президента РФ Сергій Глазьєв.
“У неї дефіцит платіжного балансу, хронічний і великий, який закривається сьогодні зростаючим зовнішнім боргом. І хоча частка зовнішнього боргу щодо ВВП України не так велика, десь 40% з невеликим, але він короткостроковий. Якщо Україна зараз не збалансує свою фінансову систему, то дефолт не за горами. Він може трапитися через 2-3 місяці, можливо, через півроку. Це в критичній мірі залежить від торгового балансу, від умов торгівлі”, – заявив він.
При цьому радник президент РФ зазначив, що дефіцит формується при торгівлі України з Росією “через те, що Україна платить дорого за енергоносії, і зберігаються бар’єри щодо експорту українських товарів до Росії”. “Якщо Україна йде до нас у Митний союз, всі ці проблеми знімаються автоматично. Плюс вона отримує можливість доступу до наших кредитних ресурсів”, – розповів Глазьєв.
За його словами, до 2030 року за рахунок участі в Митному союзі ВВП України може зрости в цілому на 7%. “Вона (Україна) в 2030 році буде мати на 7% більше валового продукту, ніж мала б, перебуваючи в нинішньому стані” , – сказав він.
“І навпаки, підписання угоди з Євросоюзом Україні економічно дає мінус, тому що прогнозується зростання імпорту на 2, можливо , 4 млрд. доларів, витіснення українських товарів з внутрішнього ринку. Україна делегує Європейському Союзу свої повноваження щодо прийняття технічних регламентів, знімає імпортні мита в торгівлі з Європейським Союзом”, – розповів радник президента РФ.
Раніше Глазьєв повідомив, що на останніх переговорах між урядами України і РФ Миколі Азарову пояснили, чому не можна одночасно підписувати угоду і вибудовувати відносини з МС за формулою 3+1 .
Говорячи про останні переговори між Україною і Росією, Глазьєв зазначив, що “такої кількості обману, яку я зустрічаю зараз у вищих коридорах влади України, причому самообману, я ніде в житті не зустрічав”.
Нагадаємо, 28 серпня Міністерство закордонних справ України заявило, що Росія залишається стратегічним партнером України.
Представник українського зовнішньополітичного відомства також повідомив, що прем’єр-міністр України Микола Азаров і глава уряду РФ Дмитро Медведєв на переговорах у Москві обговорили питання взаємодії України з Росією та Митним союзом після підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Однак, країни не можуть домовитися, як будуть вибудовувати торговельні відносини після підписання Угоди між Україною та Євросоюзом.
Варто відзначити, що після переговорів Азарова і Медведєва Москва пригрозила Києву посилюванням митного контролю у разі підписання угоди з ЄС. У свою чергу Азаров закликав росіян змиритися зі створенням зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас